14 listopada 2018

Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Cześć kochani !!

Mam dla Was kolejny fajny przepis.Tym razem ciasto z jabłkami .



POTRZEBUJEMY :

Ciasto 


- 8 jajek
- 8 łyżek mąki pszennej
- 8 łyżek cukru
- 2 płaskie  łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- blaszka o wymiarach 23 cm x 34 cm 
- papier do pieczenia 

 Nadzienie 

- 2 suche galaretki agrestowe
- 1 litrowy słoik potartych jabłek


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Ciasto 
  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem
  2. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
  3. Pozostawiamy do wyrośnięcia 
  4. Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy 
  5. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia  i pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
  6. Jabłka włożyć do rondelka i podgrzać 
  7. Następnie wsypać dwie suche galaretki i dobrze wymieszać. Wystudzić

Etap końcowy 
  1. Gotowe ciasto wystudzone wyjąć z blaszki i przekroić na pół, tak aby wyszły dwa ciasta 
  2. Jedno ciasto włożyć z powrotem do blaszki i wylać na nie przygotowane wcześniej jabłka tężejące 
  3. Na to położyć drugi blat ciasta i włożyć do lodówki w celu schłodzenia 
  4. Po schłodzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem z cukru 

LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Można użyć innych owoców , jednak jabłka  są najlepsze .

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥







                                                       Fot : Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz