Mam dla Was kolejny fajny przepis.Tym razem ciasto z jabłkami .
POTRZEBUJEMY :
Ciasto
- 8 jajek
- 8 łyżek mąki pszennej
- 8 łyżek cukru
- 2 płaskie łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 8 łyżek mąki pszennej
- 8 łyżek cukru
- 2 płaskie łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- blaszka o wymiarach 23 cm x 34 cm
- papier do pieczenia
Nadzienie
- 2 suche galaretki agrestowe
- 1 litrowy słoik potartych jabłek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
- Jabłka włożyć do rondelka i podgrzać
- Następnie wsypać dwie suche galaretki i dobrze wymieszać. Wystudzić
Etap końcowy
- Gotowe ciasto wystudzone wyjąć z blaszki i przekroić na pół, tak aby wyszły dwa ciasta
- Jedno ciasto włożyć z powrotem do blaszki i wylać na nie przygotowane wcześniej jabłka tężejące
- Na to położyć drugi blat ciasta i włożyć do lodówki w celu schłodzenia
- Po schłodzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem z cukru
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Można użyć innych owoców , jednak jabłka są najlepsze .
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Można użyć innych owoców , jednak jabłka są najlepsze .
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot : Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz