Cześć kochani !!!
Tym razem ma dla Was super lekkie ciasto z winogronami.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- forma o wym 28 cm x 24 cm
- papier do pieczenia
Krem
- 300 ml mleka zagęszczonego nie słodzonego
- 1 szt galaretki cytrynowej
- 1 szt galaretki kiwi lub agrestowej
- 300 g winogrona
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i kakao
- Delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
KREM
- Schłodzone mleko ubij mikserem na sztywno
- Ciągle ubijając dodaj ugotowaną tężejącą galaretkę cytrynową(1 szklanka wody)
- Dodaj umyte winogrona i delikatnie wymieszaj
EFEKT KOŃCOWY
- Wystudzony biszkopt nasączamy wodą z cukrem z wanilią( pół szklanki wody i 1 łyżeczka cukru)
- Następnie wykładamy krem ( ładnie się wyłoży jeżeli nie będzie mocno gęsty )
- Odkładamy do lodówki w celu całkowitego stężenia
- Gotujemy galaretkę agrestową i studzimy
- Układamy na kremie winogrona i zalewamy tężejąca galaretką
- Całe ciasto ponownie wkładamy do lodówki w celu całkowitego schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków takich jak biszkopt najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot Monika Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz