Cześć kochani !!!!
Dziś ma dla Was specjalny przepis tort z wiśniami.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 10 łyżek mąki pszennej
- 10 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
- 2 łyżki kakao
Krem i śmietana n obłożenie
- 2 śmietan -fix- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżeczki cukru
- 1 serek mascarpone
- 5 kubków śmietany kremówki 30 %( po 200 ml)
- 2 białe czekolady
Dodatki
- 100 g wiórek kokosowych
- kwiaty
- 6 szt makaroników - drewniane napisy
- bezy
- złote kuleczki
- blaszka na tort o średnicy 24 cm
- podkładka złota pod tort
- poncz ( 1/3 szklanki soku z wiśni z 1/3 szklanki wody
- 1 słoik konfitury wiśniowej
- wiśnie drelowane
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek , następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy przez około 40 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
- Po wystudzeniu gotowy biszkopt przekrawamy w poprzek dwa razy , tak by powstały dwa krążki
Krem
- Czekoladę białą rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej
- 500 ml śmietany ubić na sztywno z 2 śmietan -fix
- Do miski dajemy serek mascarpone
- Dodawać powoli do serka rozpuszczoną czekoladę białą
- Na koniec dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać
Polewa
- Do miseczki dajemy połowę czekolady i łyżeczkę oleju
- Rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub delikatnie w mikrofalówce
- Następnie studzimy
Śmietana na obłożenie tortu
- Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody
- Czekamy aż trochę napęcznieje
- Następnie delikatnie podgrzewamy
- Śmietanę 500 ml ubijamy powoli na sztywno z cukrem( tak aby nie była do końca sztywna)
- Do rozpuszczonej żelatyny wystudzonej dajemy odrobinę ubitej śmietany
- Mieszamy i powoli ubijając dalej śmietanę wlewamy żelatynę z śmietaną
EFEKT KOŃCOWY
- Wszystkie krążki biszkoptu nasączamy przygotowanym ponczem
- Na złotą podkładkę dekoracyjną kładziemy pierwszy krążek biszkoptu , smarujemy konfiturą i wykładamy połowę kremu
- Na to kładziemy krążek biszkoptu , smarujemy resztą kremu i kładziemy wiśnie drelowane
- Przykrywamy wszystko ostatnim krążkiem biszkoptu
- Smarujemy cały tort ubitą śmietaną z cukrem i żelatyną
- Wyrównujemy boki i górę
- Obsypujemy kokosem dookoła
- Odstawiamy na dłużej do lodówki w celu schłodzenia ( najlepiej całą noc)
- Następnie przygotowujemy polewę
- Wystudzoną polewą delikatnie polewamy tort
- Układamy dekoracje
- Udekorowany tort wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków takich jak tort najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Smacznego ♥♥♥
Fot.Monika Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz