10 listopada 2019

Tort z likierem jajecznym i rafaello

Cześć kochani !!!!


Dziś mam dla Was kolejny przepis. Tort z likierem jajecznym i rafaello to uczta dla podniebienia.



POTRZEBUJEMY


Ciasto 


- 6  jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu


Kokos


- 4 białka 
- 10 dkg kokosu 
- 4 łyżki cukru

Krem z  likierem jajecznym


- 200 ml śmietany kremówki
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 150 ml likieru jajecznego
- 14 g żelatyny spożywczej

Krem z mascarpone

- 1 mascarpone
- 100 g czekolady  białej
- 400 ml śmietany kremówki
- 50 ml likieru jajecznego
- 2 śmietan -fix

Polewa

- 100 g czekolady białej
- 2 łyżeczki oleju roślinnego

Dodatki

- blaszka do pieczenia o średnicy 25 cm
- papier do pieczenia
- 1 słoik konfitury czarna porzeczka
- 1 opakowanie rafaello
- 50  g kokosu do obsypania
- złoty podkład pod ciasto

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Ciasto 

  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem
  2. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem 
  3. Pozostawiamy do wyrośnięcia 
  4. Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek , następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy 
  5. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy  i pieczemy przez około 40 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka 
  6. Po wystudzeniu gotowy biszkopt przekrawamy w poprzek dwa razy , tak by powstały dwa krążki

Kokos

  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem 
  2. Dodajemy kokos i delikatnie mieszamy .
  3. Gotową masę kokosową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
  4. Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez około 30 minut na złoty kolor .
  5. Po  upieczeniu, na blaszkę z kokosem należy nałożyć  drugą taką samą blaszkę i przewrócić tak aby kokos znalazł się na drugiej blaszce papierem do góry (jest to konieczne gdyż kokos może się w innym wypadku połamać) . 
  6. Zdejmujemy papier . 
  7. Kokos pozostawić do wystudzenia .

Krem z mascarpone

  1. Czekoladę białą rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej 
  2. 400 ml  śmietany  ubić na sztywno z 2 śmietan -fix
  3. Do miski dajemy serek mascarpone 
  4. Dodawać powoli do serka rozpuszczoną czekoladę białą
  5. Następnie dodajemy powoli likier jajeczny
  6. Na koniec dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać

Krem z likierem jajecznym

  1. Żelatynę zalej 50 ml mleka skondensowanego i odstaw
  2. Gdy napęcznieje wlej 1 i 1/2 łyżki gorącej wody i podgrzej w kąpieli wodnej , aby żelatyna się rozpuściła 
  3. Następnie dodaj do tego likier jajeczny i wymieszaj 
  4. Pozostałe mleko ubij mikserem dodając powoli likier jajeczny z żelatyną
  5. Śmietanę ubij na sztywno 
  6. Dodaj śmietanę do masy i wymieszaj

Polewa 

  1. Do miseczki dajemy czekoladę i olej 
  2. Podgrzewamy w kąpieli wodnej lub mikrofali
  3. Mieszamy i studzimy


EFEKT KOŃCOWY


  1. Biszkopt przecinamy na pół tak aby wyszły dwa krążki 
  2. Jeden krążek dajemy na złoty podkład 
  3. Smarujemy konfiturą
  4. Wykładamy trochę kremu z mascarpone 
  5. Następnie dajemy kokos 
  6. Na kokos krem z likierem jajecznym
  7. Krem przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu 
  8. Całe ciasto z góry i dookoła smarujemy kremem z mascarpone 
  9. Odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia ( najlepiej na kilka godzin )
  10. Następnie schłodzony tort polewamy delikatnie wystudzoną polewą 
  11. Dekorujemy rafaello i czekoladą , obsypujemy dookoła delikatnie kokosem 

LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Do wypieków takich jak biszkopt  najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta. 


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥







                                                              Fot.Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz