Cześć kochani !!!!
Dziś mam dla Was kolejny przepis. Tort z likierem jajecznym i rafaello to uczta dla podniebienia.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Kokos
- 4 białka
- 10 dkg kokosu
- 4 łyżki cukru
Krem z likierem jajecznym
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 150 ml likieru jajecznego
- 14 g żelatyny spożywczej
Krem z mascarpone
- 1 mascarpone- 100 g czekolady białej
- 400 ml śmietany kremówki
- 50 ml likieru jajecznego
- 2 śmietan -fix
Polewa
- 100 g czekolady białej- 2 łyżeczki oleju roślinnego
Dodatki
- blaszka do pieczenia o średnicy 25 cm- papier do pieczenia
- 1 słoik konfitury czarna porzeczka
- 1 opakowanie rafaello
- 50 g kokosu do obsypania
- złoty podkład pod ciasto
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek , następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy przez około 40 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
- Po wystudzeniu gotowy biszkopt przekrawamy w poprzek dwa razy , tak by powstały dwa krążki
Kokos
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Dodajemy kokos i delikatnie mieszamy .
- Gotową masę kokosową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez około 30 minut na złoty kolor .
- Po upieczeniu, na blaszkę z kokosem należy nałożyć drugą taką samą blaszkę i przewrócić tak aby kokos znalazł się na drugiej blaszce papierem do góry (jest to konieczne gdyż kokos może się w innym wypadku połamać) .
- Zdejmujemy papier .
- Kokos pozostawić do wystudzenia .
Krem z mascarpone
- Czekoladę białą rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej
- 400 ml śmietany ubić na sztywno z 2 śmietan -fix
- Do miski dajemy serek mascarpone
- Dodawać powoli do serka rozpuszczoną czekoladę białą
- Następnie dodajemy powoli likier jajeczny
- Na koniec dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać
Krem z likierem jajecznym
- Żelatynę zalej 50 ml mleka skondensowanego i odstaw
- Gdy napęcznieje wlej 1 i 1/2 łyżki gorącej wody i podgrzej w kąpieli wodnej , aby żelatyna się rozpuściła
- Następnie dodaj do tego likier jajeczny i wymieszaj
- Pozostałe mleko ubij mikserem dodając powoli likier jajeczny z żelatyną
- Śmietanę ubij na sztywno
- Dodaj śmietanę do masy i wymieszaj
Polewa
- Do miseczki dajemy czekoladę i olej
- Podgrzewamy w kąpieli wodnej lub mikrofali
- Mieszamy i studzimy
EFEKT KOŃCOWY
- Biszkopt przecinamy na pół tak aby wyszły dwa krążki
- Jeden krążek dajemy na złoty podkład
- Smarujemy konfiturą
- Wykładamy trochę kremu z mascarpone
- Następnie dajemy kokos
- Na kokos krem z likierem jajecznym
- Krem przykrywamy drugim krążkiem biszkoptu
- Całe ciasto z góry i dookoła smarujemy kremem z mascarpone
- Odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia ( najlepiej na kilka godzin )
- Następnie schłodzony tort polewamy delikatnie wystudzoną polewą
- Dekorujemy rafaello i czekoladą , obsypujemy dookoła delikatnie kokosem
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków takich jak biszkopt najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot.Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz