28 marca 2021

Tort Jednorożec

 Cześć kochani !!!!

Tym razem mam dla Was super tort Jednorożec. Polecam na urodzinki i imieninki.

POTRZEBUJEMY 

Ciasto x 2

- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu

Krem śmietanowy 

- 1i 1/2  sereka  mascarpone 
- 500 ml śmietany 30 % 
- 3 śmietan-fix 
- 4 łyżeczki cukru 

Krem jagodowy

- 200 ml śmietany kremówki 30 %
- pół opakowania suchej jagodowej

Krem do kolorowych dekoracji

- 1/2 serka macarpone
- 1 śmietan -fix
- 300ml śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżeczki cukru

Dodatki

- 150 g jagód
- konfitura brzoskwiniowa 
- dekoracje 
- papier do pieczenia 
- tortownica o średnicy 23 cm 
- poncz ( 1/2 szklanki wody i 2 łyżeczki cukru z wanilią )
- barwnik różowy
- barwnik pomarańczowy 
- bezy


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Ciasto

  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem
  2. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
  3. Pozostawiamy do wyrośnięcia 
  4. Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i kakao 
  5. Delikatnie mieszamy 
  6. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
  7. Pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka

Krem śmietanowy 

  1. Do wysokiego naczynia nalewamy schłodzoną śmietanę 
  2. Ubijamy dodając cukier 
  3. Na końcu dodajemy śmietan - fix i ubijamy na sztywno 
  4. Do osobnego  naczynia dajemy serek mascarpone i lekko go miksujemy 
  5. Następnie powoli dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy  


Krem jagodowy

  1. Śmietanę wlewamy do naczynia i ubijamy mikserem 
  2. Pod koniec wsypujemy suchą galaretkę jagodową 
  3. Ubijamy aż zgęstnieje 


EFEKT  KOŃCOWY

  1. Wystudzone biszkopty przekrawamy na pół tak aby powstały dwa krążki z każdego i wszystkie nasączamy ponczem
  2. Na paterę kładziemy pierwszy krążek
  3. Następnie wykładamy około 1/3 kremu śmietankowego  tak aby dokoła był wyżej 
  4. Do środka nakładamy konfiturę 
  5. Nakładamy na to drugi krążek biszkoptu
  6. Następnie krem jagodowy
  7. Na to kolejny biszkopt, krem śmietanowy i posypujemy jagodami
  8. Kładziemy ostatni krążek biszkoptu 
  9. Cały tort dookoła i z góry smarujemy resztą kremu śmietanowego  
  10. Układamy dekoracje 
  11. Krem  do kolorowych dekoracji przygotowujemy jak krem śmietanowy 
  12. Dzielimy go na pół i dodajemy barwniki i mieszamy 
  13. Przekładamy kolorowe kremy do rękawa cukierniczego i robimy dekoracje 
  14. Po udekorowaniu wkładamy tort do lodówki w celu schłodzenia 

LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Do wypieków takich jak biszkopt  najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta. 


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook , Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥








                                                                 Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz