9 maja 2021

Kopiec kreta

 Cześć kochani !!!

Dziś mam dla Was znany  kopiec kreta. Aby jednak nieco urozmaicić smak, dodałam konfiturę z czarnej porzeczki a do kremu pokroiłam czekoladę. 


POTRZEBUJEMY 

Ciasto

- 3 jajka 
- 10 dkg cukru 
- 25 gram mąki ziemniaczanej 
- 10 dkg mąki pszennej 
- 10 dkg roztopionego masła 
- 15 dkg czekolady 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Krem 

- 400ml śmietany kremówki 30 % 
- 1 serek mascarpone 
- 2 śmietan - fix 
- 3 łyżeczki cukru 
- 1/2 czekolady gorzkiej 


Dodatki 

- 3 banany 
- papier do pieczenia 
- konfitura czarna porzeczka 
- blaszka o średnicy 23 cm 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Ciasto 

  1. Do wysokiego naczynia dajemy rozbite jajka i cukier 
  2. Ubijamy mikserem 
  3. Następnie dodajemy obie mąki, proszek oraz roztopione masło 
  4. Mieszamy dokładnie 
  5. Na końcu dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy 
  6. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  
  7. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 150 stopni C termoobieg i pieczemy około 30 minut do tkz suchego patyka
Krem 
  1. Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy mikserem 
  2. Dodajemy cukier 
  3. Na koniec wsypujemy śmietan - fix 
  4. Gotową śmietanę powoli dodajemy do serka mascarpone i delikatnie mieszamy 
  5. Na koniec dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy 

EFEKT KOŃCOWY 
  1. Ciasto studzimy 
  2. Przykładamy talerzyk mniejszy od średnicy blaszki i wykrawamy dołek 
  3. Wyjmujemy środek ciasta, który pozostawiamy do posypania 
  4. Wykładamy do dołka konfiturę 
  5. Następnie układamy obrane banany 
  6. Na banany wykładamy krem, robiąc górkę 
  7. Całość posypujemy pozostałym pokruszonym ciastem 
  8. Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia  

LUBIĘ I POLECAM ♥

Do takich wypieków  najlepsza jest mąka pszennSzymanowska uniwersalna.

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku  Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥






                                                                   Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz