Strony

13 lipca 2016

Zakręcone oczka

Cześć kochani !!

Po tej długiej przerwie tak mnie wzieło na pieczenie ,że teraz co chwilę będzie się pojawiał nowy przepis. Mam dla was kolejne ciasteczka z serii komunijnych przysmaków. Chciałam ,żeby na blogu pojawiały się nie tylko ciasta na codzień ale i specjały na różne okazje.

POTRZEBUJEMY:

Składniki:
- 250 dag mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 duża łyżka śmietany kwaśnej 18%
- 1/2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
- kakao

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W misce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masło,mąkę, śmietanę i zagnieść. Rozdzielić ciasto na dwie części. Jedną zostawić białą a do drugiej dodać odrobinę kakao. Rozwałkować ciasto jasne. Osobno rozwałkować ciasto ciemne. Następnie nałożyć jedno na drugie i zwinąć w rulon (Nie trzeba rozwałkowywać całego ciasta. Najlepiej mniejsze kawałki ,bo będzie łatwiej je zwinąć). Gotowe ruloniki ułożyć na tacce lub tależu posypanym mąką, przykryć i schować do lodówki na 12h. Schłodzone ciasto wyjąć i pokroić nożem w plastry na około 3 mm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać na niej ciastka i piec w temp. 150 stopni C z termoobiegiem przez ok. 20 min na złoty kolor.

Jeśli chcecie by ciastka były różnorodne to można: zwijać ciemne na dole a jasne na górze, rozwałkować jasne na to położyć rulon ciemnego i zwinąć tak by powstało rybie oko w środku a także na odwrót na zewnątrz ciemne a w środku białe. Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym i odwiedzajcie stronę na facebooku.Słodkie do Słodkiego Facebook

Smacznego ♥♥








                                                                                  Fot.Monika Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz