Cześć kochani !!!
Dziś mam dla Was pyszne lody Cake pops. Świetny pomysł na deser dla rodziny i znajomych.
POTRZEBUJEMY
Ciasto czekoladowe
- 1/2 kostki margaryny palmy
- 3/4 szklanki cukru
-3 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki mąki Szymanowskiej pszennej
- 2 jajka
Dodatki
- foremki silikonowe
- maliny liofilizowane
- 1/2 opakowania mascarpone
- 4 łyżki kremu czekoladowego( może być nutella)
- patyczki do lodów
- wstążki
- 3 czekolady ( 2 mleczne , 1 gorzka )
- trochę białej czekolady do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Do rondelka dajemy margarynę , cukier, wodę i kakao. Podgrzewać ąż się wszystko połączy i zagotować
- Odstawić i ostudzić
- Dodać żółtka i mąkę . Wymieszać
- Białka ubić na sztywno i dodać do masy
- Wszystko powoli wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Piec w temperaturze 160 stopni C prze około 25 minut do tkz suchego patyczka
- Wystudzić
EFEKT KOŃCOWY
- Wystudzone ciasto pokruszyć
- Dodać mascarpone , krem , maliny
- Dokładnie wymieszać
- Nakładać do foremek tak około 40 g do jednej i włożyć patyczki
- Wstawić do zamrażarki najlepiej na noc.
- Czekolady rozpuścić z 2 łyżeczkami oleju i wystudzić
- Następnie wyjąć lody
- Do wysokiej szklanki wlać czekoladę i po kolei zanurzać lody i czekać ąż czekolada zastygnie
- Odłożyć na papier do pieczenia
- Udekorować i włożyć do lodówki
- Przed podaniem zawinąć wstążki
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz