17 czerwca 2025

Cake pops

 Cześć kochani !!! 


Dziś mam dla Was pyszne lody Cake pops. Świetny pomysł na deser dla rodziny  i znajomych. 


POTRZEBUJEMY 

Ciasto czekoladowe 

- 1/2 kostki margaryny palmy 
- 3/4 szklanki cukru
-3 łyżki wody 
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki kakao 
- 3/4 szklanki mąki Szymanowskiej pszennej 
- 2 jajka 

Dodatki 

- foremki silikonowe 
- maliny liofilizowane 
- 1/2 opakowania mascarpone 
- 4 łyżki kremu czekoladowego( może być nutella) 
- patyczki do lodów 
- wstążki 
- 3 czekolady ( 2 mleczne , 1 gorzka )
- trochę białej czekolady do dekoracji 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Ciasto

  1. Do rondelka dajemy margarynę , cukier, wodę i kakao. Podgrzewać ąż się wszystko połączy i zagotować  
  2. Odstawić i ostudzić
  3. Dodać żółtka i mąkę . Wymieszać 
  4. Białka ubić na sztywno i dodać do masy 
  5. Wszystko powoli wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
  6. Piec w temperaturze 160 stopni C prze około 25 minut do tkz suchego patyczka 
  7. Wystudzić


EFEKT KOŃCOWY 

  1. Wystudzone ciasto pokruszyć 
  2. Dodać mascarpone , krem , maliny 
  3. Dokładnie wymieszać 
  4. Nakładać do foremek tak około 40 g do jednej i włożyć patyczki 
  5. Wstawić do zamrażarki najlepiej na noc. 
  6. Czekolady rozpuścić z 2 łyżeczkami oleju i wystudzić 
  7. Następnie wyjąć lody 
  8. Do wysokiej szklanki wlać czekoladę i po kolei zanurzać lody i czekać ąż czekolada zastygnie 
  9. Odłożyć na papier do pieczenia 
  10. Udekorować i włożyć do lodówki 
  11. Przed podaniem zawinąć wstążki 


  LUBIĘ I POLECAM ♥♥

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 









                                                                 Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz