28 czerwca 2025

Truskawkowe z galaretką

 Cześć kochani !!!!!

Dziś mam dla Was proste ciasto z truskawkami. Szybkie do przygotowania. 


POTRZEBUJEMY 

Biszkopt

- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu


Dodatki

- 2 galaretki truskawkowe 
- 1/2 kg truskawek 
- papier do pieczenia 
- blaszka o wymiarach 26cm x 34 cm 
- śmietanka do dekoracji i liście mięty 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 


Ciasto 

  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem
  2. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
  3. Pozostawiamy do wyrośnięcia 
  4. Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę 
  5. Delikatnie mieszamy 
  6. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
  7. Pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka

Efekt końcowy
  1. Wystudzony biszkopt polewamy ponczem
  2. Następnie wykładamy pokrojone truskawki 
  3. Na to wylewamy tężejącą galaretkę i dajemy do lodówki w celu  schłodzenia 
  4. Następnie wyjmujemy z lodówki kroimy i dekorujemy śmietaną , truskawkami i miętą. 

LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram









                                                          Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz