Cześć kochani !!
Przepraszam ,że długo się nie odzywałam ale miałam duże oberwanie głowy przez ostatni czas. Obiecuję ,że to się zmieni. Mam dla was pyszne ciasto na poprawę humoru przy tak fatalnej pogodzie jak dzisiaj.
POTRZEBUJEMY:
Ciasto:
- 3 żółtka
- 15 dag cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 czubate łyżki masła (roztopione)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek mleka
- ok. 60 dag czerwonych pożeczek
- cukier z prawdziwą wanilią
Beza:
- 3 białka
- 25 dag cukru
Polewa czekoladowa:
- 1/4 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka płaska kakao
- pół szklanki cukru
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do miski dajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy. Ucieramy to mikserem. Następnie dodajemy obie mąki i proszek. Wlewamy mleko i roztopione masło. Wszystko mieszamy. Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia wylać na nią ciasto. Piec 15 min. w temp. 175 stopni C z termoobiegiem. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać do tego pożeczki i wymieszać. Ciasto wyjąć z piekarnika, nałożyć na nie bezę z pożeczką i wstawić znów do piekarnika na ok.30 min. Po upieczeniu ciasto należy polać polewą (wszystkie skłądniki do rondelka, roztopić i zagotować). Udekorować pożeczką, miętą lub melisą.
Do tego ciasta należy zawsze stosować czekoladową polewę, ponieważ wtedy słodki smak czekolady przełamuje kwaśny smak porzeczk.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym i odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook
Smacznego ♥♥
Fot.Monika Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz