2 lipca 2017
Czar truskawkowy
Cześć kochani !!!!
Dziś mam dla was kolejne pyszne ciasto. Przepis jest dosyć stary ale mam nadzięję ,że przypadnie wam do gustu.
PTRZEBUJEMY:
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyzki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 30-50dg truskawek
- 500 ml śmietany kremówki 30 %
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej(ugotować na 1szklance wody )
- blaszkę o wym 28x24 cm lub 30x26 cm(zamykana z wszystkich stron)
- 1 słoik konfitury truskawkowej
- papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jajka rozbijamy . Osobno dajemy białka i żółtka .Białka ubijamy mikserem na sztywno dodając cukier.Żółtka dajemy do małej miseczki ,dodajemy proszek do pieczenia i ocet , mieszamy . Odstawiamy do wyrośnięcia .Wyrośnięte żółtka dodajemy do ubitych białek .Następnie dodajemy mąkę i wszystko mieszamy.Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy 25 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem .
Śmietanę przelewamy do naczynia i ubijamy na sztywno dodając cukier .W osobnym naczyniu miksujemy truskawki .Następnie do ubitej śmietany dodajemy powoli mieszjąc zmiksowane truskawki a na koniec wlewamy tężejącą galaretkę .Gotowe ciasto smarujemy konfiturą ,następnie wykładamy gotową masę truskawkową .Wkładamy do lodówki aby ciasto dobrze się schłodziło i masa stężała. Dekorujemy według uznania.
Jeśli spodobał wam sie ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga ,polecajcie znajomym i odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook
Smacznego ♥♥♥
Fot.Monika Barciok
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz