8 czerwca 2018

Truskawkowy torcik

Cześć kochani !!!!

Mam dla Was kolejny przepis z przepysznymi truskawkami .Mam nadzieję ,że się Wam spodoba .


POTRZEBUJEMY:

Ciasto 
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- tortownica o średnicy 28 cm
- papier do pieczenia 

Masa truskawkowa
- 500 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 60 g żelatyny spożywczej (namoczyć i lekko podgrzać )

Śmietana
- 400 ml śmietany kremówki
- 2 śmietan - fix
- 3 łyżeczki  cukru




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto 
  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
  2. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem. 
  3. Pozostawiamy do wyrośnięcia .
  4. Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek , następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy .
  5. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia  i pieczemy przez około 20 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka .

Masy
  1. Truskawki obrać ,umyć i zmiksować ( parę zostawić do dekoracji )
  2. Dodać suchą galaretkę i wymieszać.
  3. Następnie dodać wcześniej namoczoną żelatynę.
  4. Odstawić w celu stężenia . 
  5. Śmietanę ubić z cukrem i śmietan fix.  

Etap końcowy przygotowania torcika 

  1. Upieczony biszkopt nasączamy odrobiną wody z cukrem waniliowym .
  2. Na biszkopt układamy dookoła połówki truskawek.
  3. Następnie wykładamy ubitą śmietanę  .
  4. .Na śmietanę wykładamy masę truskawkową. Jeżeli masa jest zbyt rzadka należy użyć obręczy plastikowej lub z tortownicy.
  5. Całe ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia .
  6. Przed podaniem dekorujemy truskawkami .


LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Można użyć innych owoców . Jednak najlepsze są truskawki .

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥




                                                      Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz