Mam dla Was kolejny super przepis z owocami .Tym razem jagoda amerykańska w roli głównej .
POTRZEBUJEMY:
Ciasto
- 10 dag mąki pszennej ( lub ryżowej i ziemniaczanej pół na pół)
- 2 łyżki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 dag masła zimnego
- 1 żółtko
Masa serowa
- 50 dag sera twarogu półtłustego
- 25 dag serka maskarpone
- 2/ 3 szklanki cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 1 cukier waniliowy z prawdziwa wanilią
- 1 jajko
Dodatki
- 35 dag jagód amerykańskich
- papier do pieczenia
- blaszka do pieczenia o średnicy 24 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia , zapiąć obręcz tak aby papier wystawał.
- Do miski wsypać mąkę , dodać cukier , proszek do pieczenia oraz masło.
- Powoli zagniatać , na koniec dodać żółtko.
- Wylepić ciastem spód tortownicy oraz trochę boki formy .
- Wstawić do lodówki na 15 minut .
- Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C .
- Ciasto wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor przez 15 minut do 20 minut.
- Do miski wyłożyć po mielony twaróg i maskarpone , budyń ,cukier i wanilię .
- Zmiksować na małych obrotach mikserem .
- Na koniec dodać jajko i miksować aż składniki się dobrze połączą.
- Na podpieczony spód wyłożyć masę serową .
- Na wierzch po całej powierzchni rozłożyć jagody( trochę zostawić do dekoracji )
- Wstawić do piekarnika i piec jeszcze przez 30 minut.
- Upieczone i wystudzone ciasto udekorować resztą jagód i listkami mięty.
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do tego przepisu można użyć również jagód leśnych.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot: Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz