Mam dla Was kolejny przepis z owocami.Tym razem tort z malinami. Mam nadzieje, że się Wam spodoba .
POTRZEBUJEMY :
Ciasto
- 8 jajek
- 8 łyżek mąki pszennej
- 8 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
- 2 płaskie łyżki kakao
Krem
- 4 kubki śmietany 30 % (800 ml)
- 3 opakowania śmietan - fix
- 3 łyżeczki cukru do śmietany
- 1 serek maskarpone
- 1/2 galaretki malinowej
- 1 słoik konfitury malinowej
- 25 dag malin
- blaszka o średnicy 24 cm
- podkładka złota pod tort
Dodatki
- 2 białe czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
- barwnik czerwony
- kwiaty
- złote kulki
- 200 g kokosu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
Ciasto kakaowe
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę, kakao i delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy przez około 45 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
- Po upieczeniu wieszamy tort do góry nogami na krawędzi dwóch jednakowej wysokości garnków ,aby biszkopt odparował i wystygnął
- Gotowy biszkopt przekrawamy tak aby powstały trzy krążki
Krem
- Śmietanę 3 kubki ubić na sztywno z 3 łyżeczkami cukru. Na końcu dodać śmietan -fix
- Do ubitej śmietany powoli dodawać maskarpone i mieszać
- Następnie ubić na sztywno ostatni kubek śmietany na koniec dodając sucha galaretkę
Efekt końcowy
- Pierwszy krążek tortu kładziemy na podkładzie i smarujemy konfiturą
- Następnie wykładamy śmietanę z masakrpone tak 1/3 masy
- Na to kładziemy drugi blat tortu, który smarujemy śmietaną z galaretką i układamy maliny. Parę zostawiamy do dekoracji
- Na maliny kładziemy ostatni blat tortu. Smarujemy górę i boki pozostałą śmietaną z maskarpone
- Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia
- Czekolady białe z śmietaną i barwnikiem dajemy do rondelka i podgrzewamy na parze
- Studzimy.Wyjmujemy tort z lodówki i powoli polewamy polewą
- Następnie znów dajemy tort do lodówki w celu schłodzenia
- Po schłodzeniu obsypujemy boki tortu kokosem oraz układamy dekoracje ( kwiaty żywe zabezpieczamy folią aluminiową )
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
*Polewę robiłam już kilka razy i czasem zdarzy się, że nie spłynie po torcie w idealny sposób a wręcz cała się po nim rozleje. Trzeba wyczuć odpowiedni moment w którym ją wylejemy na tort. Wszystko zależy od tego jak stężeje. Jeśli stanie się Wam tak jak mówię to nie przejmujcie się. Za którymś razem na pewno wyjdzie.
* Należy pamiętać by nie smarować blaszki. Powinna ona być sucha i czysta. Nie bójcie się etapu związanego z odwróceniem ciasta i powieszeniem na garnkach. Ciasto nie wypadnie a to najlepszy sposób by nie opadło.
*Możemy tutaj zaszaleć i dodać inne owoce czy dekoracje.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot: Monika Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz