16 lutego 2019

Ciasto z kremem budyniowym i herbatnikami

Cześć kochani !!!!


Czas tak szybko biegnie, tydzień za tygodniem. Ja mam dla Was kolejny przepis, aby chwilę się zatrzymać i odpocząć.

POTRZEBUJEMY:



Ciasto 

- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 płaska  łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- blaszka o wymiarach 23 cm x 30 cm 
- papier do pieczenia 

Krem

- 1 opakowanie kremu karpatka
- 150 g masła 
- 500 ml mleka

Śmietana i dodatki 

- 300 ml śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżeczki cukru 
- 200 g nutelli
- 2 paczki herbatników (200 g)
- 1/2  szklanki wody plus wódka( ilość wódki według potrzeby ) do nasączenia ciasta i       herbatników

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 


Ciasto 
  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem
  2. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
  3. Pozostawiamy do wyrośnięcia 
  4. Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy 
  5. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  i pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
Krem
  1. Gotujemy krem karpatkowy według wskazań na opakowaniu
  2. Studzimy 
  3. Po wystudzeniu dodajemy  po woli do masła i ucieramy na jednolitą masę
Efekt końcowy

  1. Biszkopt nasączyć 
  2. Wyłożyć gotowy krem na biszkopt 
  3. Na krem układać herbatniki nasączone 
  4. Gotowe herbatniki polać podgrzaną nutellą 
  5. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem 
  6. Gotową śmietanę wyłożyć na nutellę przestudzoną 
  7. Udekorować według uznania i dać do lodówki w celu schłodzenia 

LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Do biszkoptu najlepiej zawsze użyć mąki Szymanowskiej uniwersalnej .

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥





                                                               Fot :Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz