4 lipca 2019

Ciasto z kremem i markizami

Cześć kochani !!!!

Mam dla Was kolejny przepis z truskawkami. Myślę, że się Wam spodoba.


POTRZEBUJEMY

Ciasto 

- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka kakao
- forma o wym 36 cm x 27 cm 
- papier do pieczenia 

Krem

- 200 ml  śmietany 30 % 
- 50 dkg truskawek 
- 1 opakowanie kremu karpatka
- 500 ml mleka
- 2 paczki markiz czekoladowych z kremem śmietankowym
- konfitura truskawkowa


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Ciasto 
  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem
  2. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
  3. Pozostawiamy do wyrośnięcia 
  4. Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i kakao 
  5. Delikatnie mieszamy 
  6. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
  7. Pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
Krem

  1. Śmietanę  ubijamy  na sztywno 
  2. Krem karpatkowy gotujemy  według przepisu na opakowaniu ( po wystudzeniu nie dajemy margaryny ani masła)
  3. Do ubitej śmietany powoli dodawać ugotowany i ostudzony krem karpatkowy
  4. Dokładnie powoli wymieszać
  5. Następnie dodać pokrojone truskawki (kilka zostawić do dekoracji)

EFEKT KOŃCOWY

  1. Biszkopt smarujemy konfiturą 
  2. Czekamy chwilę aż trochę wchłonie do biszkopta 
  3. Na konfiturę wykładamy krem 
  4. Następnie na krem układamy markizy 
  5. Dekorujemy truskawkami i miętą 
  6. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia 

LUBIĘ I POLECAM ♥♥

Do biszkoptu najlepiej zawsze użyć mąki Szymanowskiej uniwersalnej .

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥







                                                                 Fot:Ewa Barciok 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz