Mam dla Was kolejny przepis z truskawkami. Myślę, że się Wam spodoba.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka kakao
- forma o wym 36 cm x 27 cm
- papier do pieczenia
Krem
- 200 ml śmietany 30 %
- 50 dkg truskawek
- 1 opakowanie kremu karpatka- 500 ml mleka
- 2 paczki markiz czekoladowych z kremem śmietankowym
- konfitura truskawkowa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i kakao
- Delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
- Śmietanę ubijamy na sztywno
- Krem karpatkowy gotujemy według przepisu na opakowaniu ( po wystudzeniu nie dajemy margaryny ani masła)
- Do ubitej śmietany powoli dodawać ugotowany i ostudzony krem karpatkowy
- Dokładnie powoli wymieszać
- Następnie dodać pokrojone truskawki (kilka zostawić do dekoracji)
EFEKT KOŃCOWY
- Biszkopt smarujemy konfiturą
- Czekamy chwilę aż trochę wchłonie do biszkopta
- Na konfiturę wykładamy krem
- Następnie na krem układamy markizy
- Dekorujemy truskawkami i miętą
- Gotowe ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do biszkoptu najlepiej zawsze użyć mąki Szymanowskiej uniwersalnej .
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz