Cześć kochani !!!!
Dziś mam dla Was wyjątkowy przepis tort z owocami i czekoladą .
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 8 jajek- 8 łyżek mąki pszennej
- 8 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu
Krem
- 4 kubki śmietany 30 %- 2 śmietan-fix
- 4 łyżeczki żelatyny - 2 łyżeczki cukru do śmietany
- 1 serek mascarpone
- 1 słoik konfitury jagodowej
- 1 czekolada biała
Polewa
- 1/2 czekolady gorzkiej lub mlecznej- 1 łyżeczka oleju
Dodatki
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 kiwi - 10 dag malin
- 10 dkg borówek
- listki mięty do dekoracji
- blaszka na tort o średnicy 24 cm
- podkładka złota pod tort
- poncz ( 1/3 szklanki soku z brzoskwiń z 1/3 szklanki wody )
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek , następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy przez około 40 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
- Po wystudzeniu gotowy biszkopt przekrawamy w poprzek dwa razy , tak by powstały dwa krążki
Krem
- Czekoladę białą rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej
- 400 ml kubki śmietany ubić na sztywno z 2 śmietan -fix
- Do miski dać serek mascarpone
- Dodawać powoli do serka rozpuszczoną czekoladę białą
- Na koniec dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać
Polewa
- Do miseczki dajemy połowę czekolady i łyżeczkę oleju
- Rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub delikatnie w mikrofalówce
- Następnie studzimy
Śmietana na obłożenie tortu
- Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody
- Czekamy aż trochę napęcznieje
- Następnie delikatnie podgrzewamy
- Śmietanę ubijamy powoli na sztywno z cukrem( tak aby nie była do końca sztywna)
- Do rozpuszczonej żelatyny wystudzonej dajemy odrobinę ubitej śmietany
- Mieszamy i powoli ubijając dalej śmietanę wlewamy żelatynę z śmietaną
EFEKT KOŃCOWY
- Wszystkie krążki biszkoptu nasączamy przygotowanym ponczem
- Na złotą podkładkę dekoracyjną kładziemy pierwszy krążek biszkoptu , smarujemy konfiturą i wykładamy połowę kremu
- Na to kładziemy krążek biszkoptu , smarujemy resztą kremu i kładziemy pokrojone brzoskwinie w kostkę ( 3 połówki brzoskwiń zostawiamy do dekoracji)
- Przykrywamy wszystko ostatnim krążkiem biszkoptu
- Smarujemy cały tort ubitą śmietaną z cukrem i żelatyną
- Wyrównujemy boki i górę
- Odstawiamy na dłużej do lodówki w celu schłodzenia ( najlepiej całą noc)
- Następnie przygotowujemy polewę
- Wystudzoną polewą delikatnie polewamy brzegi tortu
- Układamy cienko pokrojone brzoskwinie oraz kiwi,maliny ,borówki i listki mięty
- Udekorowany tort wkładamy jeszcze na chwile do lodówki
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków takich jak tort najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot.Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz