Cześć kochani !!!!
Dziś mam dla Was następny fajny przepis .Tym razem ciasto bardzo szybkie w przygotowaniu .
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Krem
- 2 śmietan -fix- 2 łyżeczki cukru
- 1 serek mascarpone
- 3 kubki śmietany kremówki 30 %( po 200 ml)
Dodatki
- forma o wym 25 cm x 30 cm
- papier do pieczenia
- paczka wafelków np Pryncypałki
- 1 słoik Nutella
- poncz do nasączenia ciasta ( 1/2 szklanki wody plus 50 ml wódki)- paczka wafelków np Pryncypałki
- 1 słoik Nutella
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i kakao
- Delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
Krem
- Śmietanę ubić z cukrem na końcu dodać śmietan -fix
- Do miski dajemy serek mascarpone
- Dodawać powoli do serka śmietanę
- Delikatnie wymieszać
EFEKT KOŃCOWY
- Gotowe ciasto nasączyć ponczem
- Wyłożyć nutelle
- Posypać pokrojonymi wafelkami
- Wyłożyć ubitą śmietanę z mascarpone
- Udekorować
- Wstawić do lodówki w celu schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków takich jak biszkopt najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot. Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz