9 grudnia 2019

Ciasto z wafelkami,śmietaną i mascarpone

Cześć kochani !!!!


Dziś mam dla Was następny fajny przepis .Tym razem ciasto bardzo szybkie w przygotowaniu .


POTRZEBUJEMY

Ciasto 

- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu

Krem 

- 2 śmietan -fix
- 2 łyżeczki cukru
- 1 serek mascarpone
- 3 kubki śmietany kremówki 30 %( po 200 ml)

Dodatki

- forma o wym 25 cm x 30 cm 
- papier do pieczenia 
- paczka wafelków np Pryncypałki
- 1 słoik Nutella
- poncz do nasączenia ciasta ( 1/2 szklanki wody plus 50 ml wódki)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA


Ciasto 
  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem
  2. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
  3. Pozostawiamy do wyrośnięcia 
  4. Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i kakao 
  5. Delikatnie mieszamy 
  6. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
  7. Pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka

Krem  

  1. Śmietanę ubić z cukrem na końcu dodać śmietan -fix
  2. Do miski dajemy serek mascarpone 
  3. Dodawać powoli do serka śmietanę
  4. Delikatnie wymieszać

EFEKT KOŃCOWY

  1. Gotowe ciasto nasączyć ponczem 
  2. Wyłożyć nutelle
  3. Posypać pokrojonymi wafelkami 
  4. Wyłożyć ubitą śmietanę z mascarpone
  5.  Udekorować 
  6. Wstawić do lodówki  w celu schłodzenia 

LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Do wypieków takich jak biszkopt  najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta. 


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥







                                                      Fot. Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz