Cześć kochani!!!
Tym razem mam dla Was mini tarty z jabłkami. Jabłka, mąka żytnia oraz semolina dają im smak oraz wartość zdrowego ciastka kruchego.
POTRZEBUJEMY
- 1/2 szklanki mąki żytniej
- 1/2 szklanki semoliny
- 2 łyżki cukru brązowego
- 125g masła
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 1 żółtko
- szczypta soli
Dodatki
- 3 jabłka obrane i pokrojone
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka wiórek kokosowych
- foremki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Do miski dajemy żółtko, cukier, cukier z wanilią, masło, obie mąki oraz szczyptę soli
- Wszystkie składniki zagniatamy
- Gotowe ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 1 i 1/2 godziny
- Jabłka dajemy do garnuszka, wodę, sok z cytryny oraz miód
- Gotujemy mieszając aż jabłka zmiękną
- Po ugotowaniu studzimy
- Ciasto wyjmujemy z lodówki
- Nakładamy do wysmarowanych bardzo dobrze foremek lub je wykładamy papierem do pieczenia
- Gotowe ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego 175 stopni C na 15 minut ( góra i dół)
- Następnie wyjmujemy i nakładamy do środka każdej mini tarty gotowe jabłka
- Posypujemy delikatnie kokosem i wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut zmniejszając temperaturę na 150 stopni C
- Po wyjęciu podajemy ciepłe lub wystudzone
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Ważne?
Każdą foremkę należy dobrze nasmarować masłem lub wyłożyć papierem, aby lepiej wyjmować gotowe mini tarty.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na facebooku Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz