Cześć kochani !!!!
Tym razem mam dla Was ciasto czekoladowe z kremem i borówkami, dodatkowej słodkości dodają mu bezy z czekoladowymi wiórkami.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 8 kostek czekolady gorzkiej potartej
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki 30 %
- 3 łyżeczki cukru
- 2 opakowania śmietan -fix
Dodatki
- konfitura jagodowa
- blaszka o wymiarach 24 cm x 32 cm
- papier do pieczenia
- poncz do nasączenia ( 1/2 szklanki wody z 2 łyżkami soku jagodowego )
- bezy
- świeże borówki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Do ubitych białek dajemy żółtka i mieszamy
- Następnie dajemy przesiane kakao, mąkę i potartą czekoladę
- Wszystko delikatnie mieszamy
- Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 150 stopni C i pieczemy około 30 minut
- Po upieczeniu studzimy i zdejmujemy papier
- Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietanę i ubijamy na sztywno z cukrem na końcu dodajemy śmietan-fix i ubijamy
- Do naczynia dajemy serek mascarpone i powoli dajemy ubitą śmietanę
- Mieszamy
- Gotowe ciasto nasączamy ponczem
- Wykładamy konfiturę jagodową
- Następnie wykładamy krem
- Na krem układamy bezy oraz borówki
- Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do takich wypieków polecam mąkę Szymanowską uniwersalną. Bezy zrobiłam z dodatkiem potartej czekolady gorzkiej. Przepis na bezy na blogu( dodajemy 6 kostek potartej czekolady )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz