Cześć kochani !!!
Sezon truskawek powoli się kończy. Dlatego dziś mam dla Was przepis na pyszną roladę z truskawkami.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 7 jajek
- 7 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 500 ml śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 galaretki truskawkowej
- truskawki
Dodatki
- papier do pieczenia
- cukier puder do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Co wysokiego naczynia dajemy rozbite całe jajka
- Następnie dodajemy cukier i miksujemy do osiągnięcia puszystej masy
- Do masy dajemy proszek do pieczenia, olej i przesianą mąkę
- Delikatnie wszystko mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika temperatura 175 stopni C góra - dół
- Pieczemy przez 20 minut
- Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze przez 10 minut ciasto w wyłączonym otwartym piekarniku
- Następnie wyjmujemy i zwijamy ciasto od krótszego końca z papierem
- Studzimy
- Po wystudzeniu delikatnie odwijamy i zdejmujemy papier , z powrotem zwijamy ciasto
Krem
- Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę i ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru
- Galaretki wsypujemy do zagotowanej wody 300ml i mieszamy do rozpuszczenia
- Studzimy
- Gdy galaretka zacznie gęstnieć to wlewamy ją do ubitej śmietany i mieszamy
- Na koniec do masy dodajemy truskawki umyte i pokrojone(perę zostawiamy do dekoracji
- Delikatnie mieszamy
- Biszkopt delikatnie rozwijamy i wykładamy krem
- Powoli całość zawijamy ( ja pomogłam sobie papierem z pieczenia )
- Zawinięta roladę dajemy do lodówki w celu schłodzenia
- Dekorujemy- posypujemy pudrem i robimy małe kręciołki z kremu i układamy truskawki
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do biszkoptu zawsze używam mąki Szymanowskiej uniwersalnej. Polecam.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na facebooku Słodkie do Słodkiego Facebook, Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot: Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz