2 czerwca 2016

Truskawkowe orzeźwienie

Cześć kochani !!

Kończy się już maj , więc zaczyna się sezon na świeże owoce. Bardzo lubię ten czas ,ponieważ mogę przygotowywać wypieki z malinami, jagodami, truskawkami itd. Dużo przepisów z wykorzystaniem owoców będzie się teraz pojawiało na moim blogu. Oto jeden z nich , bardzo prosty i uwielbiany przez całą moją rodzinkę.

POTRZEBUJEMY:

Składniki:
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 galaretka agrestowa
- 1 paczka biszkoptów okrągłych
- 1 kubek kefiru (400 ml)
- 1 kubek jogurtu naturalnego (400 ml)
- 3 łyżeczki cukru (według uznania)
- truskawki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Tortownice o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie poukładać biszkopty. W jednej szklance wody ugotować jedną galaretkę pomarańczową, wystudzić. Do miski wlewamy kubek jogurtu ,dodajemy cukier i miksujemy. Następnie wlewamy gęstniejącą galaretkę. Czekamy chwilkę aż masa zgęstnieje. Wylewamy ja na biszkopty i wkładamy do lodówki na 30 min. Gotujemy kolejną galaretkę też na jednej szklance wody. Do miski wlewamy kefir (można dodać trochę cukru) ,miksujemy delikatnie i wlewamy gęstniejącą galaretkę. Kolejne kroki wykonujemy tak samo jak w przypadku pierwszej warstwy galaretki z jogurtem. Odstawiamy znów do lodówki na 30 min. Gotowe ciasto wyjmujemy i dekorujemy truskawkami , możemy również zalać owoce jedną galaretką truskawkową zrobioną według przepisu na opakowaniu (według uznania)


Do ciasta możemy dodawać galaretki o różnych smakach i owoce różnego rodzaju. Polecam te ciasto na bardzo ciepłe dni ,ponieważ jest orzeźwiające. Najlepiej smakuje gdy jest wyjęte prosto z lodówki.
Oczywiście jeśli spodobał wam się przepis odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook  , komentujcie, zapraszajcie znajomych i obserwujcie bloga.

Smacznego ♥♥♥






                                                                                            Fot. Monika Barciok






1 komentarz: