8 czerwca 2016

Puszki okruszki

Cześć kochani !!

Ostatni tydzień był dość zabiegany ,ale znalazłam czas by coś dla was upiec. Dziś znowu przepis z owocami. Tak jak poprzednie przepisy jest bardzo prosty i łatwy do przygotowania.

POTRZEBUJEMY:

Ciasto:
- 250 ml wody (jedna szklanka)
- 125 g margaryny palmy
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej (150 g)

Krem:
- 400 ml śmietany 30%
- 4 łyżeczki cukru
- truskawki
- cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do rondelka wlać wodę, dodać margarynę i zagotować. Wsypać do tego mąkę i od razu energicznie mieszać.Ciasto należy wystudzić.Ostudzone ciasto miksujemy mikserem i wbijamy w tym samym czasie jajka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżeczką lub łyżką (w zależności od tego jak duże mają być ptysie) układamy ciasto w odpowiednich odstępach na blaszce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 20 min w temp. 200 stopni C (na złoty kolor). Gotowe i wystudzone ptysie kroimy na pół. Do miski wlewamy zimną śmietanę i miksujemy razem z cukrem ,tak długo aż będzie ubita na sztywno. Truskawki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Do przekrojonych ptysi   dajemy śmietanę i truskawki. Posypujemy je lekko cukrem pudrem.

Tak przygotowane ptysie należy zjeść na świeżo. Można dodać do śmietany żelatynę (śmietan fix) jeśli mają one być zrobione i włożone do lodówki. Można zrobić je z różnymi owocami lub bez nich.
Jeśli spodobał wam się przepis komentujcie, polecajcie znajomym, obserwujcie bloga, lajkujcie stronę na facebooku.Słodkie do Słodkiego Facebook
Smacznego ♥♥♥





                                                  Fot.Monika Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz