18 sierpnia 2016

Finezyjne tartaletki

Cześć kochani !!
Koniec urlopów i czas wracać do rzeczywistości. Mam dla was wspaniały przepis na tartaletki z owocami i kremem.


POTRZEBUJEMY:

Ciasto:
- 250 gram mąki
- 150 gram masła lub margaryny
- 100 gram cukru pudru
- 1 jajko
- cukier z prawdziwą wanilią

Krem:
- 250 ml śmietany 30 %
- 200 gram sera twarogu tłustego
- 1 szt. śmietan fix
- 3 łyżeczki cukru (według uznania)
- maliny
- liście mięty
- frużelina malinowa

SPOSÓB PRZYTOWANIA:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, formujemy kulke i wkładamy do lodówki na ok.2 h. Foremki na tartaletki smarujemy tłuszczem lub nie w zależności od formy. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Ciasto należy rozwałkować, wykroić z niego koła w wielkości foremek i ugnieść do okoła wewnętrznej strony foremki. Piec w rozgrzanym wcześniej piekarnkiu w temp. 150 stopni C z termoobiegiem przez około 25 min na złoty kolor. Po upieczeniu ciastka wyjąć z foremek i pozostawić do ostygnięcia. Do ostygniętych tartaletek nakładamy po 1 łyżeczce frużeliny malinowej. Następnie przygotowywujemy krem: ser twaróg miksujemy na gładką masę, śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem i śmietan fixem. Ubitą śmietanę łączymy z masą twarogową delikatnie mieszając. Gotową masę nakładamy na frużelinę. Następnie ozdabiamy malinami i liściem mięty.

Możecie zastosować do tego ciasta różnego rodzaju foremki, owoce oraz kremy.

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie, obserwujcie bloga, polecajcie znajomym i odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook

Smacznego ♥♥♥

                                            Wersja mega





                                      Wersja mini





                                                                               Fot.Monika Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz