Cześć kochani !!!
Wrzesień to cudowny miesiąc. W tym roku mamy przedłużone lato ,ponieważ na dworze dużo słońca i brak opadów. Pewnie już zauważyliście , ale bardzo lubię owoce. Mam dla was kolejny tego typu przepis.
POTREBUJEMY:
- 6 żółtek
-10 dag cukru(pół szklanki)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
-20 dag mąki pszennej
-15 dag margaryny
- 2 blaszki
BEZA:
-6 białek
-25 dag cukru
-10 dag migdałów płatki
MASA:
-750 ml śmietany 30 %
-3 szt śmietan fix
-2 łyżki cukru pudru
-1 galaretka maliniwa (gotujemy na 1 i pół szklanki wody)
-pół kilo malin(mrożone -szybciej tężeje galaretka)
Do miski dajemy żółtka, cukier i miksujemy. Potem dodajemy margarynę i ubijamy dalej na puszystą masę.Następnie dodajemy mąkę,proszek i mieszamy.Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część ciasta wykładamy na pierwszą blaszkę wyłożoną papierem. Ubić białka z cukrem. Połowę ubitych białek należy wyłożyć na pierwszą blaszkę i posypać połową paczki migdałów. To samo należy zrobić na drugiej blaszce. Obie blaszki ciasta pieczemy w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem przez około 25 minut na złoty kolor.
Śmietane ubijamy z cukrem i śmietan fixem na sztywno.Na wystygnięte ciasto wykładamy połowę śmietany ,na to wylewamy tężejącą galaretkę wymieszaną z malinami.Następnie resztę śmietany .Na to dajemy drugie ciasto.Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia . Przed podaniem ozdamiamy malinami.
By wyłożyć ciasto na papier należy rękę maczać w mące aby nie kleiła sie do ciasta ,ponieważ bardzo ciężko się je wykłada na ten papier.
Jeśli spodobał wam sie ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga ,polecajcie znajomym i odwiedzajcie stronę na facebooku.Słodkie do Słodkiego Facebook
Smacznego ♥♥♥
Fot.Monika Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz