11 listopada 2016

Sama słodycz

Cześć kochani !!!

Czas szybko ucieka. Za niedługo święta i już powoli zaczyna się szał świąteczny. Ja natomiast aby odejść od wielkich przygotowań dodaję dla Was bardzo prosty przepis, nie wymagającyc pieczenia.



POTRZEBUJEMY:

- 400g herbatników
- 200g mleka skondensowanego (  masa kajmakowa - krówkowa)
- 1 budyń waniliowy
- 400ml mleka
- 1/2 kostki margaryny palmy
-  400ml śmietany kremówki  30%
-  2 szt śmietan fix
-  2 płaskie łyżki cukru
- 1 czekoladę do dekoracji
- blaszkę o wymiarach 24x 28 cm
- papier do pieczenia        
   
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia  ,tak aby wystawał na bokach .Następnie układamy pierwszą warstwę herbatników .Mleko skondensowane podgrzewamy i wylewamy na herbatniki .Na to wykładamy następną warstwę herbatników .Przygotowujemy masę budyniową . Do rondla wlewamy 200 ml mleka ,dodajemy margarynę i doprowadzamy do zagotowania.Resztę mleka mieszamy z budyniem i cukrem ,wlewamy do gotującego mleka z margaryną .Mieszamy aż zgęstnieje.(gotujemy jak budyń)Gotową masę budyniową wylewamy na herbatniki. Odstawaimy aż wszystko wystygnie .Następnie ubijamy śmietanę z cukerm na końcu dodając śmietan fixy.Gotową śmietanę wykładamy na wystudzone ciasto. Dekorujemy czekoladą, wkładamy do lodówki na parę godzin do schłodzenia.

 Jeśli spodobał wam sie ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga ,polecajcie znajomym i odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook

Smacznego ♥♥♥






                                                                 

                                                                   Fot.Monika Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz