23 listopada 2016

Zielona łąka

Cześć kochani !!!

Mam dla Was kolejny przepis ,który przypomni wam lato ,słońce  i zielone łąki.

POTRZEBUJEMY:

- 3 jajka
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 szkl mąki krupczatki
- 250g cukru
- 1 szkl olej
- 450g szpinak rozdrobniony
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 ml śmietana kremówka 30%
-  2 szt śmietan fix
-  1 serek maskarpone
-  1 owoc granatu
- 3  łyżeczki cukru do śmietany
-  dżem lub konfiurę wiśniową(dowolny smak)
-  blaszka o wymiarach 35cmx 24cm

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z wody.  Do miski wbijamy jajka ,dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach .Natępnie dodajemy olej powoli miksując,potem obie mąki i proszek do pieczenia .Wszystko mieszmy , na koniec dodajemy szpinak..Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C lub do tkz.suchego patyczka.Studzimy.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i śmietan fix . Następnie dodajemy serek maskarpone i mieszmy powoli . Z ciasta odcinamy cienką warstwę z góry i zostawaimy do pokruszenia na górę.Ciasto smarujemy dżemem następnie wykładamy na to śmietanę z maskarpone pospujemy pokruszonym ciastem a następnie zirenkami granatu .Odsawiamy do lodówki do shłodzenia .


Jeśli spodobał wam sie ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga ,polecajcie znajomym i odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook


Smacznego ♥♥♥






                                                                                                                   Fot.Monika Barciok










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz