25 kwietnia 2017

Miodowy przysmak

Cześć kochani !!!!


 Kolejne święta znów za nami.W oczekiwaniu na ciepłe dni ,postanowiłam dodać kolejny przepis ,który na pewno się wam spodoba.


POTRZEBUJEMY :

- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 jajka
- 4 łyżki miodu
- 10 dag masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki cukru
- 0,5 litra śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka cytrynowa
- 1/2 puszki kajmaku
- blaszka o wymiarach 24x34 cm


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy masło,jajka ,miód ,cukier i cukier waniliowy oraz sodę .Zagniatamy ciasto.Dzielimy na dwie części i pieczemy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.Pieczemy w temperaturze 180 stopni C około 30 minut .Pozostawiamy do ostygnięcia.
Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami  cukru.Na koniec wsypujemy suchą galaretkę.
Na pierwszy placek wykładamy masę ,przykrywamy drugim. Kajmak podgrzewamy w rondelku z wodą .Rozsmarowujemy i na koniec posypujemy migdałami w płatkach.Gotowe ciasto dajemy na chwile do lodówki do schłodzenia.


 Można zamiast kremu ze śmietany użyć w tym cieście kremu takiego jak do karpatki. Ciasto w takiej wersji jest równie pyszne jak te ,które opisałam.



Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga ,polecajcie znajomym i odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook
 

Smacznego ♥♥♥







                                                                    Fot.Monika Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz