Cześć kochani !!!!
Mam dla Was kolejny super przepis .Tym razem tort , rozkosz podniebienia . Mam nadzieję ,że Wam się spodoba.
POTRZEBUJEMY:
- 10 jajek
- 10 łyżek mąki tortowej
- 10 łyżek cukru
- 1 spora łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 7 kubków śmietany 30% ( po 200 ml)
- 1 galaretkę agrestową
- 4 szt śmietan-fix
- 4 łyżeczki cukru do śmietany ( do 4 kubków)
- 1 słoiczek konfitury ( truskawkowej lub brzoskwiniowej jaki smak lubicie)
- 1 puszkę brzoskwiń
- 2 szt kiwi ( obrać i pokroić w cienkie plastry )
- 200 g borówek
- 100 g malin
- blaszkę o średnicy 27 cm
- 1 czekolada biała
- 1 okrągła papierowa tacka i serwetka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Jajka rozbijamy i oddzielamy do osobnych misek na białka i żółtka .Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem .Pozostawiamy do wyrośnięcia .Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek ,następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy .Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy ( nie smarujemy ) i pieczemy przez około 50 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka .Aby biszkopt nie opadł ,po wyjęciu z piekarnika wieszamy go do góry nogami na dwóch garnkach jednakowej wysokości na samych brzegach .
Po wystudzeniu gotowy biszkopt przekrawamy w poprzek dwa razy ,tak by powstały trzy krążki.
3 kubki śmietany ubijamy ,pod koniec dodając suchą galaretkę. Na okrągłą tackę kładziemy pierwszy krążek biszkoptu , smarujemy konfiturą i wykładamy połowę ubitej śmietany .Na to następny krążek ciasta, resztę śmietany i układamy pokrojone brzoskwinie ( zostawiamy parę cienkich plasterków do dekoracji ) .Przykrywamy wszystko ostatnim krążkiem biszkopta. Pozostałe 4 kubki śmietany ubijamy z cukrem .Na koniec dodając śmietan fixy .Gotową śmietaną obkładany cały tort .
Na koniec wyrównujemy boki i górę .Przygotowujemy polewę .Biała czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli z odrobina margaryny i mleka . Po wystudzeniu delikatnie polewamy tort .Następnie układamy owoce . Gotowy tort wkładamy na chwilę do lodówki. Przed podaniem przekładamy tort na patere wyłożoną serwetką .
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga ,polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot.Monika Barciok
Pięknie się prezentuje...muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMmm wygląda na pyszne! Aż ślinka cieknie :) Lecę po produkty
OdpowiedzUsuńRobiłam podobny... jest pycha :)
OdpowiedzUsuń