27 sierpnia 2017

Torcik szwardzwaldzki

Cześć kochani !!!!

Tym razem mam dla Was coś innego.Mam nadzieję ,że Wam się spodoba..


POTRZEBUJEMY :


- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 2 płaskie łyżki kakao
- 2 kubki śmietany 30 % (400 ml)
- 2 opakowania śmietan -fix
- 2 łyżeczki cukru do śmietany 
- 1 słoik frużeliny wiśniowej
- 1 słoik wiśni drelowanych
-  czekolada po tarta do dekoracji
-  8 miseczek glinianych wysmarowanych  masłem
- 2 galaretki wiśniowe (ugotować w 600 ml wody  czyli w 3 szklankach w/g przepisu na        opakowaniu)




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jajka rozbijamy . Osobno dajemy białka  i żółtka . Białka ubijamy mikserem na sztywno dodając cukier. Żółtka dajemy do małej miseczki ,dodajemy proszek do pieczenia i ocet , mieszamy . Odstawiamy do wyrośnięcia .Wyrośnięte żółtka dodajemy do ubitych białek  .Następnie dodajemy mąkę oraz kakao i wszystko mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy do miseczek wysmarowanych na około 3/4 wysokości . Pieczemy 25 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem .Po upieczeniu delikatnie wyjmujemy ciasto z miseczek i przekrawamy na pół. Jedną część z powrotem wkładamy do miseczki smarujemy frużeliną i układamy wiśnie . Następnie gotujemy galaretki .Tężejącą wylewamy na wiśnie .Dajemy do lodówki aby galaretka zastygła .Wyjmujemy z miseczek ciasto i na galaretkę układamy ubitą śmietanę  na sztywno z cukrem i śmietan -fix. Na śmietanę kładziemy drugi krążek ciasta. Dekorujemy śmietaną, wiśnią i potartą czekoladą.


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga ,polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥






                                                                            Fot.Monika Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz