20 marca 2018

Kruche ciasto z budyniem i masą kajmkową

Cześć kochani !!!!

Za oknem znowu przyszła do nas zima.
Cudowne słońce zostało zamienione w chłodny wiatr i śnieg.
No końcu powiadają , że w marcu jak w garcu ale jednak wolałabym żeby to powiedzenie nie sprawdzało się tak dosłownie w praktyce.
Kolejny przepis , który z pewnością Wam przypadnie do gustu to ciasto z budyniem i kajmakiem. Sama nie wiedziałam , że te dwa kluczowe składniki w połączeniu z kruchym ciastem dają aż tak wspaniały efekt końcowy.
Jeśli szukacie bardzo prostego przepisu na coś słodkiego to  ciasto sprawdzi się idealnie.


POTRZEBUJEMY :

Ciasto
- 2,5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej Szymanowskiej  ,,Polskie Młyny''
- 1 kostkę masła
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru

Masa budyniowa
- 2 budynie śmietankowe
- 750 ml mleka
- cukier jeżeli kupisz budynie bez cukru

Kajmak
-  400 g masy  kajmakowej

Dodatki
- blaszka do pieczenia 24 cm x 28 cm
- papier do pieczenia



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do miski dajemy mąkę uniwersalną Szymanowską , cukier , proszek do pieczenia , masło a na koniec żółtka i zagniatamy .
Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3 i dajemy do lodówki na min. 30 minut.
Gotujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu , następnie czekamy aż ostygnie .
W tym czasie większy kawałek ciasta wykładamy na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia .
Następnie wykładamy na ciasto ugotowany i przestudzony budyń .
Budyń smarujemy masą kajmakową ( aby lepiej się smarowało można masę lekko podgrzać ).
Pozostały kawałek ciasta trzemy na grubych oczkach albo rozdrabniamy w rękach i posypujemy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C z termoobiegiem i pieczemy około 45 minut na złoty kolor.


WAŻNE

Z ciasta tego można zrobić również tartę, babeczki . Należy pamiętać ,aby go dobrze schłodzić .


LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Bardzo polecam produkty Polskich Młynów do różnego rodzaju wypieków.
Sprawdzają się idealnie do ciast, ciasteczek, babeczek czy chleba. 
Produkty są wysokiej jakości przez co efekt końcowy jest niesamowity.

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥







                                                            Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz