Cześć kochani !!!!
Wiosna nareszcie jest z nami . Ja z tej okazji mam dla Was kolejny fajny przepis.
POTRZEBUJEMY:
- 5 jajka
- 5 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Kokos:
- 20 dkg kokosu
- 5 białek
- 6 łyżek cukru
Krem :
- 15 dag masła
- 1/2 puszki brzoskwiń
- 1 budyń brzoskwiniowy
Dodatki:
- blaszkę o wym 30 cm x 27 cm
- papier do pieczenia
- 1/2 szklanki wody z odrobiną wanilii do nasączenia biszkoptu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Jajka rozbijamy .
2.Osobno dajemy białka i żółtka .
3.Białka ubijamy mikserem na sztywno dodając cukier.
4.Żółtka dajemy do małej miseczki , dodajemy proszek do pieczenia i ocet , mieszamy 5.Odstawiamy do wyrośnięcia .
6.Wyrośnięte żółtka dodajemy do ubitych białek .
7.Następnie dodajemy mąkę i wszystko mieszamy.
8.Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .
9.Pieczemy 25 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem .
Kokos:
1.Białka ubijamy na sztywno z cukrem .
2.Dodajemy kokos i delikatnie mieszamy .
3.Gotową masę kokosową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .
4.Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez około 30 minut na złoty kolor .
5.Po upieczeniu , na blaszkę z kokosem należy nałożyć drugą taką samą blaszkę i przewrócić tak aby kokos znalazł się na drugiej blaszce papierem do góry (jest to konieczne gdyż kokos może się w innym wypadku połamać) .
6.Zdejmujemy papier .
7.Kokos pozostawić do wystudzenia .
Krem:
1. Syrop z brzoskwiń uzupełnić wodą do 400 ml .
2.Ugotować budyń na przygotowanym soku według przepisu na opakowaniu .
3.Po ugotowaniu wystudzić .
4.Do masła po woli dodawać budyń i miksować .
5.Do gotowej masy dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie .
Na kokos wykładamy gotowy krem . Na krem kładziemy nasączony biszkopt . Całość nakrywamy blaszką i przewracamy do góry nogami .W ten sposób ciasto będzie gotowe ,a kokos się nam nie połamie .
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków takich najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna. Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta . Zamiast brzoskwiń polecam użyć ananas z puszki. Ciasto będzie równie smaczne .
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga ,polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot: Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz