18 kwietnia 2018

Ciasto brzoskwinie z kokosem

Cześć kochani !!!!

Wiosna nareszcie jest z nami . Ja z tej okazji mam dla Was kolejny fajny przepis.


POTRZEBUJEMY:

- 5 jajka
- 5 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu

Kokos:
- 20 dkg kokosu
- 5  białek
- 6 łyżek cukru

Krem : 
- 15 dag masła 
- 1/2 puszki brzoskwiń 
- 1 budyń brzoskwiniowy

Dodatki: 
- blaszkę o wym  30 cm x 27 cm
- papier do pieczenia
- 1/2 szklanki wody z odrobiną wanilii do nasączenia biszkoptu


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Jajka rozbijamy .
2.Osobno dajemy białka  i żółtka .
3.Białka ubijamy mikserem na sztywno dodając cukier.
4.Żółtka dajemy do małej miseczki , dodajemy proszek do pieczenia i ocet , mieszamy 5.Odstawiamy do wyrośnięcia .
6.Wyrośnięte żółtka dodajemy do ubitych białek  .
7.Następnie dodajemy mąkę  i wszystko mieszamy.
8.Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .
9.Pieczemy 25 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem .

Kokos:

1.Białka ubijamy na sztywno z cukrem .
2.Dodajemy kokos i delikatnie mieszamy .
3.Gotową masę kokosową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .
4.Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez około 30 minut na złoty kolor .
5.Po  upieczeniu , na blaszkę z kokosem należy nałożyć  drugą taką samą blaszkę i przewrócić tak aby kokos znalazł się na drugiej blaszce papierem do góry (jest to konieczne gdyż kokos może się w innym wypadku połamać) . 
6.Zdejmujemy papier . 
7.Kokos pozostawić do wystudzenia .

Krem:

1. Syrop z brzoskwiń uzupełnić wodą do 400 ml .
2.Ugotować budyń na przygotowanym soku według przepisu na opakowaniu .
3.Po ugotowaniu wystudzić .
4.Do masła po woli dodawać budyń i miksować .
5.Do gotowej masy dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie .


Na  kokos  wykładamy gotowy krem . Na krem kładziemy nasączony  biszkopt . Całość nakrywamy blaszką i przewracamy do góry nogami .W ten sposób ciasto będzie gotowe ,a kokos się nam nie połamie .

LUBIĘ I POLECAM ♥♥

Do wypieków takich  najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna. Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta . Zamiast brzoskwiń polecam użyć ananas z puszki. Ciasto będzie równie smaczne .


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga ,polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥






                                                                        Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz