3 kwietnia 2018

Torcik świąteczny

Cześć kochani !!!!

Wyczekiwane Święta Wielkanocne zamieniły się jedynie w wspomnienie. Dziś mam dla Was przepis na tort świąteczny . który na długo zapadnie Wam w pamięci.

POTRZEBUJEMY :

- 8 jajek 
- 8 łyżek mąki pszennej 
-  8 łyżek cukru
- 1 łyżeczka octu 10% 
- 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
- 5 kubków  śmietany kremówki 30%
- barwnik do ciast zielony
- puszkę brzoskwiń
- 5 szt śmietan fix
- 1 słoik konfitury wiśniowej
- tortownicę o wym 24 cm
- 1 serek mascarpone
- 5 łyżeczek cukru do śmietany
- dekoracje


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Jajka rozbijamy i oddzielamy do osobnych misek białka i żółtka
  2. Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
  3. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem 
  4. Pozostawiamy do wyrośnięcia 
  5. Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek , następnie dodajemy mąkę i delikatnie          mieszamy 
  6. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy  i pieczemy przez około 50 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka 
  7. Po wystudzeniu gotowy biszkopt przekrawamy w poprzek dwa razy , tak by powstały trzy krążki
  8. Śmietanę- 2 kubki ubijamy z dwiema łyżeczkami cukru i 2 śmietan -fix , pod koniec dodajemy mascarpone 
  9.  Na dekoracyjną serwetkę lub paterę  kładziemy pierwszy krążek biszkoptu , smarujemy konfiturą i wykładamy połowę ubitej śmietany z mascarpone
  10. Następnie kolejny krążek biszkoptu , śmietanę z mascarpone i brzoskwinie z puszki pokrojone
  11. Przykrywamy wszystko ostatnim krążkiem biszkopta
  12. Następne 2 kubki śmietany ubijamy z 2 łyżeczkami  cukru dodając 2 śmietan -fixy 
  13. Gotowa  śmietaną obkładamy cały tort 
  14. Wyrównujemy boki i górę 
  15. Ubijamy ostatni kubek śmietany z jedną łyżeczką cukru, na końcu dodając barwnik zielony
  16. Robimy dekoracyjne kręciołki workiem do dekoracji (w/g własnej wyobraźni) i układamy dekoracje
LUBIĘ I POLECAM ♥♥

Do wypieków takich jak tort najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna. Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥






                                                              Fot: Ewa Barciok

1 komentarz: