Wyczekiwane Święta Wielkanocne zamieniły się jedynie w wspomnienie. Dziś mam dla Was przepis na tort świąteczny . który na długo zapadnie Wam w pamięci.
POTRZEBUJEMY :
- 8 jajek
- 8 łyżek mąki pszennej
- 8 łyżek cukru
- 1 łyżeczka octu 10%
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 kubków śmietany kremówki 30%
- barwnik do ciast zielony
- puszkę brzoskwiń
- 5 szt śmietan fix
- 1 słoik konfitury wiśniowej
- tortownicę o wym 24 cm
- 1 serek mascarpone
- 5 łyżeczek cukru do śmietany
- dekoracje
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Jajka rozbijamy i oddzielamy do osobnych misek białka i żółtka
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem.
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek , następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy przez około 50 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
- Po wystudzeniu gotowy biszkopt przekrawamy w poprzek dwa razy , tak by powstały trzy krążki
- Śmietanę- 2 kubki ubijamy z dwiema łyżeczkami cukru i 2 śmietan -fix , pod koniec dodajemy mascarpone
- Na dekoracyjną serwetkę lub paterę kładziemy pierwszy krążek biszkoptu , smarujemy konfiturą i wykładamy połowę ubitej śmietany z mascarpone
- Następnie kolejny krążek biszkoptu , śmietanę z mascarpone i brzoskwinie z puszki pokrojone
- Przykrywamy wszystko ostatnim krążkiem biszkopta
- Następne 2 kubki śmietany ubijamy z 2 łyżeczkami cukru dodając 2 śmietan -fixy
- Gotowa śmietaną obkładamy cały tort
- Wyrównujemy boki i górę
- Ubijamy ostatni kubek śmietany z jedną łyżeczką cukru, na końcu dodając barwnik zielony
- Robimy dekoracyjne kręciołki workiem do dekoracji (w/g własnej wyobraźni) i układamy dekoracje
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków takich jak tort najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna. Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Do wypieków takich jak tort najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna. Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Dostałam ślinotoku!!!😊
OdpowiedzUsuń