27 stycznia 2019

Ciasto ze śmietaną i michałkami

Cześć kochani !!!!!

Zima w pełni i ciężki okres na pewno dla studentów. Jednak w tym nadmiarze obowiązków znajdźmy chwilę na odpoczynek. Oto ciasto, które z pewnością umili Wam ten trudny czas.


POTRZEBUJEMY :

Ciasto 

- 8 jajek
- 8 łyżek mąki pszennej
- 8 łyżek cukru
- 2 płaskie  łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- blaszka o wymiarach 23 cm x 34 cm 
- papier do pieczenia 

Krem

- 3 kubki śmietany 30 % (800 ml)
- 3 opakowania śmietan - fix
- 3 łyżeczki cukru do śmietany 
- 1 serek mascarpone
- 20 dg michałków
- pół szklanki wody z 2 kieliszkami wódki do nasączenia 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Ciasto 
  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem
  2. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
  3. Pozostawiamy do wyrośnięcia 
  4. Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy 
  5. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  i pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
Krem 
  1. Śmietanę  ubić na sztywno z  cukrem. Na końcu dodać śmietan -fixy
  2. Do ubitej śmietany powoli dodawać mascarpone i mieszać
  3. Do gotowego kremu dodać pokrojone michałki ( parę zostawić do dekoracji ) 
  4. Wszystko powoli dokładnie wymieszać

EFEKT KOŃCOWY

  1. Wystudzony biszkopt nasączyć przygotowana wódką z wodą 
  2. Na biszkopt wykładamy gotowy krem 
  3. Dekorujemy pozostałymi michałkami wg uznania
  4. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki w celu schłodzenia 

LUBIĘ I POLECAM ♥♥

Do biszkoptu najlepiej zawsze użyć mąki Szymanowskiej uniwersalnej .

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥






                                                             Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz