Nowy rok czas zacząć. Mam dla Was wiele nowych przepisów, które już niebawem dodam. Dziś jeden z nich. Stanowi on idealny wstęp do tego co będzie działo się na moim blogu w tym roku. Mam nadzieję, że się Wam spodoba .
POTRZEBUJEMY :
Ciasto kruche
- 1 opakowanie Ciasto kruche z mąki Szymanowskiej- 1 jajko
- 100 g masła
Ser
- 1 kg sera tłustego twarogu- 1 szklanka cukru
- 200 ml śmietany 18 %
- 3/4 kostki masła roztopionego
- 1 budyń śmietankowy
- 4 jajka
- łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią
Beza
-6 białek-1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Frużelina jagodowa
- 500 g jagód- 1 kisiel owoce leśne
- 5 łyżeczek cukru
- 1/2 cytryny wyciśniętej
- 1 szklanka wody
Dodatki
- papier do pieczenia- blaszka o wym 36 cm / 24 cm
- 100 g płatków migdałowych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto kruche
- Do miski wsypujemy zawartość opakowania Ciasta kruchego
- Dodajemy jajko i masło
- Zagniatamy , owijamy folią i dajemy do zamrażarki na 30 minut
- Następnie wyjmujemy z zamrażarki
- Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut bez termoobiegu w temperaturze 175 stopni C
Beza
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem na koniec dodajemy mąkę
- Wszystko powoli mieszamy
- Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Posypujemy migdałami i wkładamy do nagrzanego piekarnika
- Pieczemy około 30 minut w temperaturze 150 stopni ,na złoty kolor .
- Po upieczeniu czekamy aż wystygnie
Ser
- Jajka rozbijamy i dajemy osobno żółtka i białka
- Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem z wanilią na puszysta masę
- Dodajemy budyń , śmietanę , rozpuszczone masło i przeciśnięty ser twaróg
- Wszystko razem mieszamy
- Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka
- Wszystko dokładnie delikatnie mieszamy
Frużelina
- Jagody dajemy do rondelka z cukrem , gotujemy
- Do tego wlewamy rozmieszany kisiel z wodą
- Wszystko mieszamy i czekamy aż masa zacznie gęstnieć
- Po ugotowaniu studzimy
EFEKT KOŃCOWY
- Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika , wyłożyć na niego masę serową
- Piec jaszcze całość przez około 30 minut na złoty kolor w temp 175 stopni C z termoobiegiem
- Po upieczeniu ciasto studzimy
- Następnie wykładamy na nie frużelinę
- Na koniec kładziemy blat bezowy
- Odstawiamy ciasto na chwile do lodówki w celu schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do tego przepisu można użyć różnych owoców. Ciasto kruche najlepiej gotowa mieszanka z Polskich Młynów ,,Ciasto kruche z mąki Szymanowskiej - polecamJeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga, polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Fot : Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz