8 maja 2019

Ciasto orzechowe


Cześć kochani !!!!


Dziś mam dla Was kolejny przepis, tym razem na pyszne ciasto.

POTRZEBUJEMY:


Ciasto:

- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu

Orzechowy blat

- 20 dkg orzechów mielonych włoskich lub laskowych 
- 6  białek
- 7 łyżek cukru

Krem 

- nutella 
- 1 kostka masła
- 50 ml wódki 

Dodatki

- 1 czekolada deserowa
-  100 ml wódki do nasączenia blatu orzechowego
-  blaszka do pieczenia 36 cm x 27 cm
-  papier do pieczenia



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 



Ciasto

  1. Jajka rozbijamy 
  2. Osobno dajemy białka  i żółtka 
  3. Białka ubijamy mikserem na sztywno dodając cukier
  4. Żółtka dajemy do małej miseczki, dodajemy proszek do pieczenia i ocet, mieszamy 
  5. Odstawiamy do wyrośnięcia  
  6. Wyrośnięte żółtka dodajemy do ubitych białek
  7.  Następnie dodajemy mąkę  i wszystko mieszamy
  8.  Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
  9. Pieczemy 25 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem

 Orzechowy blat

  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem 
  2. Dodajemy kokos i delikatnie mieszamy 
  3. Gotową masę kokosową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
  4. Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez około 30 minut na złoty kolor 
  5. Po  upieczeniu, na blaszkę z blatem orzechowym  należy nałożyć  drugą taką samą blaszkę i przewrócić tak aby blat orzechowy  znalazł się na drugiej blaszce papierem do góry (jest to konieczne gdyż blat orzechowy  może się w innym wypadku połamać) 
  6. Zdejmujemy papier
  7. Blat orzechowy pozostawić do wystudzenia

Krem

  1. Miękkie masło( temperatura pokojowa ) dać do miski 
  2. Następnie po woli dodawać nutellę cały czas mieszając mikserem 
  3. Na końcu delikatnie  wlewać  wódkę 
  4. Wszystko dokładnie wymieszać 

Etap końcowy 

  1. Gotowy blat orzechowy  nasączamy wódką ,następnie wykładamy gotowy krem 
  2. Na krem kładziemy biszkopt 
  3. Całość nakrywamy blaszką i przewracamy do góry nogami 
  4. W ten sposób ciasto będzie gotowe ,a blat orzechowy  się nam nie połamie 
  5. Czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli lub w mikrofalówce z odrobiną mleka 
  6. Gotową czekoladą polewamy ciasto orzechowe , dekorujemy orzechami 
  7. Odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia 


LUBIĘ I POLECAM ♥♥


W celu wzbogacenia smaku do kremu można dodać rodzynki w czekoladzie lub wcześniej na moczone w wódce .

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga ,polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥






                                                                        Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz