Cześć kochani !!!!
Dziś mam dla Was kolejny przepis, tym razem na pyszne ciasto.
POTRZEBUJEMY:
Ciasto:
- 6 jajek- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Orzechowy blat
- 20 dkg orzechów mielonych włoskich lub laskowych- 6 białek
- 7 łyżek cukru
Krem
- nutella- 1 kostka masła
- 50 ml wódki
Dodatki
- 1 czekolada deserowa- 100 ml wódki do nasączenia blatu orzechowego
- blaszka do pieczenia 36 cm x 27 cm
- papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Jajka rozbijamy
- Osobno dajemy białka i żółtka
- Białka ubijamy mikserem na sztywno dodając cukier
- Żółtka dajemy do małej miseczki, dodajemy proszek do pieczenia i ocet, mieszamy
- Odstawiamy do wyrośnięcia
- Wyrośnięte żółtka dodajemy do ubitych białek
- Następnie dodajemy mąkę i wszystko mieszamy
- Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy 25 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem
Orzechowy blat
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Dodajemy kokos i delikatnie mieszamy
- Gotową masę kokosową wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez około 30 minut na złoty kolor
- Po upieczeniu, na blaszkę z blatem orzechowym należy nałożyć drugą taką samą blaszkę i przewrócić tak aby blat orzechowy znalazł się na drugiej blaszce papierem do góry (jest to konieczne gdyż blat orzechowy może się w innym wypadku połamać)
- Zdejmujemy papier
- Blat orzechowy pozostawić do wystudzenia
Krem
- Miękkie masło( temperatura pokojowa ) dać do miski
- Następnie po woli dodawać nutellę cały czas mieszając mikserem
- Na końcu delikatnie wlewać wódkę
- Wszystko dokładnie wymieszać
Etap końcowy
- Gotowy blat orzechowy nasączamy wódką ,następnie wykładamy gotowy krem
- Na krem kładziemy biszkopt
- Całość nakrywamy blaszką i przewracamy do góry nogami
- W ten sposób ciasto będzie gotowe ,a blat orzechowy się nam nie połamie
- Czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli lub w mikrofalówce z odrobiną mleka
- Gotową czekoladą polewamy ciasto orzechowe , dekorujemy orzechami
- Odstawiamy do lodówki w celu schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga ,polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot: Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz