Cześć kochani !!!!!
Mam dla Was kolejny przepis, który sprawi że poczujecie się jak byście byli w środku lasu na łące.
POTRZEBUJEMY:
Ciasto
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 250 g cukru
- 1 szklanka oleju
- 450 g szpinak rozdrobniony
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 600 ml śmietana kremówka 30%- 3 szt śmietan-fix
- 1 serek mascarpone
- 3 łyżeczki cukru do śmietany
- konfiturę malinową
- 1 galaretkę malinową ( ugotować w 1 szklance wody )
Dodatki
- papier do pieczenia- blaszka o średnicy 22 cm
- dekoracje ( kwiaty ,grzybki ,biedronki )
- podkład złoty do ciasta
- kółko z drzewa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z wody
- Do miski wbijamy jajka,dodajemy cukier i miksujemy na wysokich obrotach
- Następnie dodajemy olej powoli miksując, potem obie mąki i proszek do pieczenia
- Wszystko mieszamy, na koniec dodajemy szpinak
- Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C lub do tkz. suchego patyczka
- Studzimy
Krem
- Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i śmietan fix
- Następnie dodajemy serek mascarpone i mieszamy powoli
- Ciasto przekrawamy tak aby wyszły dwa blaty puls odcinamy cienką warstwę z góry i zostawiamy do pokruszenia
- Ciasto smarujemy konfiturą
- Następnie wykładamy na to śmietanę z mascarpone
- Na to układamy pokrojoną galaretkę
- Następnie kładziemy drugi blat ciasta
- Na to resztę śmietany z mascarpone
- Smarujemy również dookoła ciasto
- Całe torcik posypujemy pokruszonym ciastem
- Dekorujemy według uznania
- Odstawiamy do lodówki do schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków takich jak tort najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga, polecajcie znajomym, odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot: Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz