Cześć kochani !!!
Mam dla Was kolejny przepis na wyśmienite ciasto.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
-3 szklanki mąki- 3 łyżki kakao
- 2 całe jajka
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 śmietana mała 18 % słodka
Masa
- 1 kostka masła- 12 łyżek kaszy manny
- 600 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
Dodatki
- blaszka 25 cm /30 cm- papier do pieczenia
- powidła śliwkowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Margarynę roztopić i wystudzić
- Mąkę wymieszać z sodą
- Cukier utrzeć z jajkami i miodem
- Do masy jajecznej dodać mąkę z sodą ,roztopioną margarynę i śmietanę
- Wszystko dokładnie wymieszać
- Ciasto podzielić na trzy części
- Dwie zostawić białe a do trzeciej dodać kakao
- Upiec 3 placki : dwa białe jeden brązowy
- Piec około pół godziny w temperaturze 150 stopni C na złoty kolor
Krem
- Mleko zagotować z połową cukru
- Dodać kaszę i ugotować
- Następnie wystudzić
- Masło utrzeć z resztą cukru, powoli dodawać kaszę i mieszać
- Całość dokładnie wymieszać
Efekt końcowy
- Biały placek nasmarować powidłami
- Następnie wyłożyć trochę kremu
- Na to dać placek kakaowy
- Nałożyć resztę kremu
- Przykryć ostatnim plackiem jasnym
- Można polać polewą lub czekoladą
- Odstawić do lodówki w celu schłodzenia
- Ciasto najlepiej przygotować przed podaniem co najmniej jeden dzień wcześniej
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do takich wypieków najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot: Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz