16 lutego 2020

Ciasto miodowe

Cześć kochani !!!


Mam dla Was kolejny przepis na wyśmienite ciasto.

POTRZEBUJEMY 

Ciasto

-3 szklanki mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 całe jajka
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 śmietana mała 18 % słodka

Masa 

- 1 kostka masła
- 12 łyżek kaszy manny
- 600 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru


Dodatki 

- blaszka 25 cm /30 cm
- papier do pieczenia
- powidła śliwkowe


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Ciasto 

  1. Margarynę roztopić i wystudzić 
  2. Mąkę wymieszać z sodą
  3. Cukier utrzeć z jajkami i miodem 
  4. Do masy jajecznej dodać mąkę z sodą ,roztopioną margarynę i śmietanę
  5. Wszystko dokładnie wymieszać 
  6. Ciasto podzielić na trzy części 
  7. Dwie zostawić białe a do trzeciej dodać kakao
  8. Upiec 3 placki : dwa białe jeden brązowy 
  9. Piec około pół godziny w temperaturze 150 stopni C na złoty kolor

Krem

  1. Mleko zagotować z połową cukru 
  2. Dodać kaszę i ugotować 
  3. Następnie wystudzić
  4. Masło utrzeć z resztą cukru, powoli dodawać kaszę i mieszać 
  5. Całość dokładnie wymieszać 

Efekt końcowy 

  1. Biały placek nasmarować powidłami 
  2. Następnie wyłożyć trochę kremu 
  3. Na to dać placek kakaowy 
  4. Nałożyć resztę kremu 
  5. Przykryć ostatnim plackiem jasnym 
  6. Można polać polewą lub czekoladą
  7. Odstawić do lodówki w celu schłodzenia 
  8. Ciasto najlepiej przygotować przed podaniem co najmniej jeden dzień wcześniej 

LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Do takich wypieków  najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta. 


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥







                                                               Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz