Cześć kochani !!!!
Sezon jesienny zbliża się nie ubłaganie. Wieczory przy kominku staną się w mgnieniu oka codziennością kolejnych kilku miesięcy. Ciasto z jabłkami to idealna propozycja na chłodne dni. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbatki a jego pieczenie jest bardzo szybkie i przyjemne.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 160 g mąki pszennej
- 75 g masła
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 50 ml mleka
- szczyptę soli
- trochę cukru z wanilią
- 1 łyżeczkę proszku dopieczenia
Dodatki
- 3 jabłka
- trochę cynamonu
- sok z 1/2 szt cytryny
- 1 łyżka cukru brązowego
- blaszka o średnicy 23 cm
- papier do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Do miski rozbijamy jajka
- Dodajemy cukier i cukier z wanilią
- Miksujemy na puszystą masę
- Dodajemy miękkie masło i dalej miksujemy
- Następnie dodajemy mleko , sól , mąkę , proszek do pieczenia
- Wszystko dokładnie mieszamy
- Jabłka obieramy, kroimy w kostkę
- Dodajemy do nich sok z cytryny, cynamon i cukier
- Mieszamy
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
- Wykładamy połowę ciasta
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego temperatura 175 stopni C i pieczemy około 10 minut
- Następnie wyjmujemy z piekarnika i układamy jabłka
- Na jabłka wykładamy resztę ciasta
- Wkładamy z powrotem ciasto do piekarnika i pieczemy jeszcze około 20 minut na złoty kolor lub to tkz suchego patyczka
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków takich jak biszkopt najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz