7 września 2020

Muffinki bananowe z śmietaną

 Cześć kochani !!!!


Dziś mam dal Was pyszne muffinki z bananami, czekoladą oraz śmietaną. Same pyszności szczególnie dla najmłodszych łasuchów. 

POTRZEBUJEMY

Ciasto 

- 3 banany dojrzałe 

- 125 ml oleju 

- 2 jajka 

- 250 g mąki pszennej 

- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

- 6 łyżek cukru

- 50 g pokrojonej czekolady 


Krem 

- 400 ml śmietany kremówki 30 %

- 2 łyżeczki cukru 

- 2 śmietan-fix

- odrobinę barwnika w proszku 

- srebrne kulki do dekoracji 


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Ciasto 

  1. Do miski dajemy jajka i cukier i ubijamy mikserem 
  2. Następnie dodajemy olej ,mieszamy 
  3. Mąkę ,proszek i sodę mieszamy razem osobno i wsypujemy do masy 
  4. Mieszamy dobrze wszystko 
  5. Do gotowego ciasta dajemy pogniecione banany i pokrojoną czekoladę 
  6. Wszystko dokładnie mieszamy 
  7. Gotowe ciasto nakładamy do foremki wyłożonej papierkami na muffinki 
  8. Piec 20 minut w temperaturze 175 stopni C na złoty kolor 
Krem 

  1. Śmietanę schłodzoną wlewamy do naczynia 
  2. Następnie dodajemy odrobinę barwnika 
  3. Mieszamy i miksujemy 
  4. Powoli dodajemy cukier 
  5. Na koniec wsypujemy śmietan -fix
  6. Dokładnie mieszamy 
Efekt końcowy

  1. Babeczki po upieczeniu studzimy 
  2. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego 
  3. Robimy małe z kremu kręciołki według uznania i posypujemy kulkami srebrnymi 
  4. Wkładamy gotowe babeczki do lodówki w celu schłodzenia 

LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Do wypieków takich jak biszkopt  najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta. 

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥








                                                        Fot : Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz