Cześć kochani !!!!
Dziś mam dal Was pyszne muffinki z bananami, czekoladą oraz śmietaną. Same pyszności szczególnie dla najmłodszych łasuchów.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 3 banany dojrzałe
- 125 ml oleju
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek cukru
- 50 g pokrojonej czekolady
Krem
- 400 ml śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżeczki cukru
- 2 śmietan-fix
- odrobinę barwnika w proszku
- srebrne kulki do dekoracji
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Do miski dajemy jajka i cukier i ubijamy mikserem
- Następnie dodajemy olej ,mieszamy
- Mąkę ,proszek i sodę mieszamy razem osobno i wsypujemy do masy
- Mieszamy dobrze wszystko
- Do gotowego ciasta dajemy pogniecione banany i pokrojoną czekoladę
- Wszystko dokładnie mieszamy
- Gotowe ciasto nakładamy do foremki wyłożonej papierkami na muffinki
- Piec 20 minut w temperaturze 175 stopni C na złoty kolor
Krem
- Śmietanę schłodzoną wlewamy do naczynia
- Następnie dodajemy odrobinę barwnika
- Mieszamy i miksujemy
- Powoli dodajemy cukier
- Na koniec wsypujemy śmietan -fix
- Dokładnie mieszamy
Efekt końcowy
- Babeczki po upieczeniu studzimy
- Krem przekładamy do rękawa cukierniczego
- Robimy małe z kremu kręciołki według uznania i posypujemy kulkami srebrnymi
- Wkładamy gotowe babeczki do lodówki w celu schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków takich jak biszkopt najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot : Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz