31 sierpnia 2020

Ciasto czekoladowe z karmelem i orzeszkami

 Cześć kochani !!!

Oto kolejny przepis, który Wam publikuję. Delikatne ciasto z śmietaną i mascarpone z dodatkiem słodyczy karmelu i chrupiącymi orzeszkami arachidowymi. Mam nadzieję, że Wam się spodoba.


POTRZEBUJEMY


Ciasto 


- 7 jajek
- 7 łyżek mąki pszennej
- 7 łyżek cukru
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu

Krem 

- 400 ml śmietany kremówki 30 %
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 2 śmietan -fix
- 1 serek mascarpone

Poncz

- 1/2 szklanki wody 
- 100 ml wódki 

Dodatki  

- 1/2 puszki kajmkowej masy
- blaszka o wym 36 cm x 24 cm
- papier do pieczenia 
- 100 g orzeszków ziemnych
- dekoracje czekoladowe


Ciasto 
  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem
  2. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
  3. Pozostawiamy do wyrośnięcia 
  4. Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i kakao 
  5. Delikatnie mieszamy 
  6. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
  7. Pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
Krem 

  1. Śmietanę nalewamy do naczynia wysokiego 
  2. Następnie po woli miksujemy 
  3. Dodajemy cukier 
  4. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan -fix
  5. Następnie powoli dodajemy serek mascarpone
  6. Mieszamy 


Efekt końcowy
 
  1. Wystudzony biszkopt przekroić na pół tak aby wyszły dwa blaty
  2. Następnie nasączamy oba blaty ponczem
  3. Kładziemy blaty ciasta jeden na drugim i kroimy  na prostokątne ciastka 
  4. Każdy prostokąt smarujemy kremem
  5. Następnie rękawem cukierniczym robimy dookoła ciastka kremowe kupki
  6. Na środek każdego ciastka dajemy orzeszki i polewamy masą kajmakową 
  7. Nakrywamy ciastem i na górze też robimy za pomocą rękawa cukierniczego kupki
  8. Kładziemy dekoracje czekoladowe 
  9. Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia 

LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Do wypieków takich jak biszkopt  najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta. Poncz możemy zrobić bez alkoholu dodając do wody trochę cukru z wanilią. 


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥













                                                            Fot : Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz