Cześć kochani !!!
Oto kolejny przepis, który Wam publikuję. Delikatne ciasto z śmietaną i mascarpone z dodatkiem słodyczy karmelu i chrupiącymi orzeszkami arachidowymi. Mam nadzieję, że Wam się spodoba.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 7 jajek
- 7 łyżek mąki pszennej
- 7 łyżek cukru
- 7 łyżek mąki pszennej
- 7 łyżek cukru
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Krem
- 400 ml śmietany kremówki 30 %
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 2 śmietan -fix
- 1 serek mascarpone
Poncz
- 1/2 szklanki wody
- 100 ml wódki
Dodatki
- 1/2 puszki kajmkowej masy
- blaszka o wym 36 cm x 24 cm
- papier do pieczenia
- 100 g orzeszków ziemnych
- dekoracje czekoladowe
Ciasto
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i kakao
- Delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
Krem
- Śmietanę nalewamy do naczynia wysokiego
- Następnie po woli miksujemy
- Dodajemy cukier
- Pod koniec ubijania dodajemy śmietan -fix
- Następnie powoli dodajemy serek mascarpone
- Mieszamy
Efekt końcowy
- Wystudzony biszkopt przekroić na pół tak aby wyszły dwa blaty
- Następnie nasączamy oba blaty ponczem
- Kładziemy blaty ciasta jeden na drugim i kroimy na prostokątne ciastka
- Każdy prostokąt smarujemy kremem
- Następnie rękawem cukierniczym robimy dookoła ciastka kremowe kupki
- Na środek każdego ciastka dajemy orzeszki i polewamy masą kajmakową
- Nakrywamy ciastem i na górze też robimy za pomocą rękawa cukierniczego kupki
- Kładziemy dekoracje czekoladowe
- Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków takich jak biszkopt najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta. Poncz możemy zrobić bez alkoholu dodając do wody trochę cukru z wanilią.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot : Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz