Cześć kochani !!!!
Tym razem mam dla Was tort z owocami. Połączenie owoców kwaśnych ze słodkimi. Mam nadzieję że Wam się spodoba.
POTRZEBUJEMY
Ciasto jasne
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Ciasto ciemne
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 i 1/2 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczka octu
Krem jasny
- 500 ml śmietany kremówki 36 %
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 1 serek mascarpone
- 1/2 czekolady białej roztopionej
Krem malinowy
- 200 ml śmietany kremówki 30 %
- 1/2 galaretki suchej malinowej
Dodatki
- 250 g jagód
- 200 g malin
- parę gałązek czerwonej porzeczki
- listki mięty
- 1 czekolada mleczna
- 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
- 5 szt ciastek oreo
- blaszka o średnicy 23 cm
- papier do pieczenia
- poncz do nasączenia ciasta ( 1/2 szklanki wody i trochę soku z cytryny)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto kakaowe
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i kakao
- Delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
Ciasto białe
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę
- Delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
Krem jasny
- Śmietanę nalewamy do naczynia wysokiego
- Następnie powoli miksujemy
- Dodajemy cukier
- Na koniec dodajemy powoli serek mascarpone
- Dzielimy krem
- Do 1/3 dodajemy powoli roztopioną czekoladę wystudzoną
- Resztę zostawiamy bez
Krem malinowy
- Schłodzoną śmietanę nalewamy do wysokiego naczynia
- Ubijamy na sztywno
- Pod koniec ubijania dodajemy suchą galaretkę
Efekt końcowy
- Wystudzony biszkopt ciemny przekrawamy na pół tak aby powstały dwa krążki
- Wszystkie biszkopty nasączamy
- Na złoty podkład układamy pierwszy krążek ciemnego biszkoptu
- Nakładamy krem z czekoladą białą tak aby po bokach był grubiej
- Do środka nakładamy konfiturę czarną porzeczkę
- Na to dajemy jasny biszkopt
- Następnie wykładamy krem malinowy i posypujemy borówkami ( większą część borówek zostawiamy do dekoracji )
- Na to drugi krążek ciemnego biszkoptu
- Górę oraz boki smarujemy pozostałym jasnym kremem
- Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia na całą noc
- Czekoladę mleczną temperujemy czyli roztapiamy i delikatnie polewamy schłodzony tort po bokach tak aby były sopelki
- Dekorujemy owocami i oreo
- Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków takich jak biszkopt najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Tort z owocami |
Fot : Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz