Mam dla Was kolejny super przepis .Tym razem drożdżówki z makiem i kruszonką .
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 30 dkg mąki pszennej
- 2,5 dkg drożdży
- 1/4 kostki masła
- około 1/2 szklanki mleka
- trochę cukru z wanilią
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
Mak
- 20 dkg maku mielonego
- około pół szklanki wrzącej wody
- 1/4 kostki masła roztopionej
- rodzynki i migdały krojone
- 1 białko
Kruszonka:
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru
- cukier z naturalną wanilią
- ok. 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru
- cukier z naturalną wanilią
- ok. 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 kostki masła
Ciasto:
- Do dużej miski wsypujemy mąkę .
- Na środku robimy dołek do którego kruszymy drożdże, dodajemy sól, cukier i cukier z wanilią
- Cały dołek zalewamy 1/4 szklanką lekko podgrzanego mleka i mieszamy delikatnie składniki w dołku
- Przykrywamy miskę szmatką i czekamy aż wszystko w dołku wyrośnie
- Następnie dodajemy resztę mleka ,roztopione masło oraz jajko i wszystko zagniatamy (gdy ciasto będzie za rzadkie to dodajemy jeszcze trochę mąki )
- Formujemy kulę i przykrywamy szmatką
- Czekamy aż ciasto w misce porządnie wyrośnie
Mak
- Do miseczki wsypujemy mak mielony
- Zagotowujemy wodę
- Gotującą woda zalewamy mak ( trochę tak aby nie był rzadki )
- Mieszamy
- Dodajemy cukier ,bakalie według uznania
- Roztopiono masło
- Na koniec białko
- Można dodać trochę mąki pszennej gdyby był za rzadki
Kruszonka:
- Do miski należy dać: żółtko, cukier z wanilią, masło (temp. pokojowa), mąka, cukier
- Wszystkie składniki zagnieść (cukier musi być wyczuwalny pod palcami a całość ma utworzyć jednolitą kulkę)
Dodatki
- 1 jajko do posmarowania drożdżówek
- papier do pieczenia
EFEKT KOŃCOWY
- Gotowe ciasto dajemy na stolnicę
- Rozwałkowujemy kształt prostokąta
- Wycinamy kwadraty
- Do każdego dodajemy nadzienie czyli gotowy mak
- Sklejamy na przemian końce kwadratów
- Sklejamy dokładnie następnie obracamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Górę smarujemy roztrzepanym jajkiem, następnie układamy palcami kruszonkę
- Gotowe drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika temp 150 stopni C i pieczemy około 30 minut na złoty kolor
Do drożdżówki najlepsza jest mąka Szymanowska .Ciasto jest puszyste i delikatne.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga ,polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Smacznego ♥♥♥
Fot :Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz