4 sierpnia 2020

Drożdżówki z makiem i kruszonką

Cześć kochani !!!!!!

Mam dla Was kolejny super przepis .Tym razem drożdżówki z makiem i kruszonką .

POTRZEBUJEMY 

Ciasto

- 30 dkg mąki pszennej
- 2,5 dkg drożdży
- 1/4 kostki masła 
- około 1/2 szklanki mleka
- trochę cukru z wanilią 
- szczypta soli 
- 2 łyżeczki cukru 

Mak 

- 20 dkg maku mielonego 
- około pół szklanki wrzącej wody 
- 1/4 kostki masła roztopionej 
- rodzynki i migdały krojone 
- 1 białko 



Kruszonka:

- 1 żółtko
- 4 łyżki cukru
- cukier z naturalną wanilią
- ok. 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 kostki masła


Ciasto:

  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę .
  2. Na  środku robimy dołek do którego kruszymy drożdże, dodajemy sól, cukier i cukier z wanilią
  3. Cały dołek zalewamy  1/4 szklanką lekko podgrzanego mleka i mieszamy delikatnie  składniki w dołku
  4. Przykrywamy miskę  szmatką i czekamy aż  wszystko w dołku wyrośnie 
  5. Następnie dodajemy resztę mleka ,roztopione masło oraz jajko i wszystko zagniatamy (gdy ciasto będzie za rzadkie to dodajemy jeszcze trochę mąki )
  6.  Formujemy kulę i przykrywamy szmatką 
  7. Czekamy aż ciasto w misce porządnie wyrośnie
Mak 
  1. Do miseczki wsypujemy mak mielony 
  2. Zagotowujemy wodę 
  3. Gotującą woda zalewamy mak ( trochę tak aby nie był rzadki )
  4. Mieszamy 
  5. Dodajemy cukier ,bakalie według uznania 
  6. Roztopiono masło 
  7. Na koniec białko
  8. Można dodać trochę mąki pszennej gdyby był za rzadki
Kruszonka:

  1. Do miski należy dać: żółtko, cukier z wanilią, masło (temp. pokojowa), mąka, cukier
  2. Wszystkie składniki zagnieść (cukier musi być wyczuwalny pod palcami a całość ma utworzyć jednolitą kulkę)

Dodatki 

- 1 jajko do posmarowania drożdżówek 
- papier do pieczenia 


EFEKT KOŃCOWY

  1. Gotowe ciasto dajemy na stolnicę 
  2. Rozwałkowujemy kształt prostokąta
  3. Wycinamy kwadraty 
  4. Do każdego dodajemy nadzienie czyli gotowy mak 
  5. Sklejamy na przemian końce kwadratów
  6. Sklejamy dokładnie następnie obracamy je  i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 
  7. Górę smarujemy roztrzepanym jajkiem, następnie układamy palcami kruszonkę
  8. Gotowe drożdżówki  wkładamy do nagrzanego piekarnika temp 150 stopni C i pieczemy około 30 minut na złoty kolor 

Do drożdżówki najlepsza jest mąka Szymanowska .Ciasto jest puszyste i delikatne.

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga ,polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥








                                                               Fot :Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz