25 lipca 2020

Ciasto z jagodami i malinami

Cześć kochani !!!!

Dziś  mam dla Was ciasto owocowe z jagodami i malinami. Bardzo lekkie i smaczne. Mam nadzieje, że go polubicie.



POTRZEBUJEMY


Ciasto 


- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu

Krem 

- 400 ml śmietany kremówki 30 %
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 2 śmietan -fix
- 1 i  1/2 galaretki jagodowo-jeżynowej  
- 20  dkg jagód i 10 dkg malin


Dodatki  

- słoiczek konfitury jagodowej
- blaszka o wym 23 cm x 23 cm
- papier do pieczenia 
- listki mięty 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 


Ciasto 
  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem
  2. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
  3. Pozostawiamy do wyrośnięcia 
  4. Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i kakao 
  5. Delikatnie mieszamy 
  6. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
  7. Pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
Krem 

  1. Śmietanę nalewamy do naczynia wysokiego 
  2. Następnie po woli miksujemy 
  3. Dodajemy cukier 
  4. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan -fix
Efekt końcowy
 
  1. Wystudzony biszkopt smarujemy konfiturą
  2. Następnie wykładamy krem 
  3. Układamy jagody i maliny 
  4. Galaretkę gotujemy w 600 ml wody 
  5. Schłodzoną, tężejącą wylewamy na owoce 
  6. Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia 

LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Do wypieków takich jak biszkopt  najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta. 


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥









Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz