Dziś mam dla Was ciasto owocowe z jagodami i malinami. Bardzo lekkie i smaczne. Mam nadzieje, że go polubicie.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Krem
- 400 ml śmietany kremówki 30 %
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 2 śmietan -fix
- 1 i 1/2 galaretki jagodowo-jeżynowej
- 20 dkg jagód i 10 dkg malin
Dodatki
- słoiczek konfitury jagodowej
- blaszka o wym 23 cm x 23 cm
- papier do pieczenia
- listki mięty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i kakao
- Delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
Krem
- Śmietanę nalewamy do naczynia wysokiego
- Następnie po woli miksujemy
- Dodajemy cukier
- Pod koniec ubijania dodajemy śmietan -fix
Efekt końcowy
- Wystudzony biszkopt smarujemy konfiturą
- Następnie wykładamy krem
- Układamy jagody i maliny
- Galaretkę gotujemy w 600 ml wody
- Schłodzoną, tężejącą wylewamy na owoce
- Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków takich jak biszkopt najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot: Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz