Mam dziś dla Was szybki przepis na drożdżówkę z cynamonem. Najlepiej smakuje na ciepło do śniadanka lub na podwieczorek.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 30 dkg mąki pszennej
- 2,5 dkg drożdży
- 1/4 kostki masła
- około 1/2 szklanki mleka
- trochę cukru z wanilią
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
Dodatki
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- blaszkę okrągłą o wym 23 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto:
- Do dużej miski wsypujemy mąkę .
- Na środku robimy dołek do którego kruszymy drożdże, dodajemy sól ,cukier i cukier z wanilią
- Cały dołek zalewamy 1/2 szklanki lekko podgrzanego mleka i mieszamy delikatnie drożdże z mlekiem i pozostałymi produktami.
- Przykrywamy miskę szmatką i czekamy aż wszystko w dołku wyrośnie.
- Następnie dodajemy resztę mleka ,roztopione masło oraz jajko i wszystko zagniatamy .(gdy ciasto będzie za rzadkie to dodajemy jeszcze trochę mąki )
- Formujemy kulę i przykrywamy szmatką .
- Czekamy aż ciasto w misce porządnie wyrośnie.
EFEKT KOŃCOWY
- Wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy prostokąt
- Do miseczki dajemy masło miękkie , cukier oraz cynamon .Mieszamy
- Gotową masą smarujemy ciasto
- Zwijamy w rulon dłuższą stroną jak roladę
- Tniemy na grubsze plastry
- Gotowe plastry układamy w tortownicy wysmarowanej masłem
- Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika temperatura 150 stopni C termoobieg .
- Pieczemy około 30 minut na złoty kolor
Do drożdżówki najlepsza jest mąka Szymanowska .Ciasto jest puszyste i delikatne.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga ,polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Smacznego ♥♥♥
Fot: Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz