16 lipca 2020

Drożdżówka z cynamonem

Cześć kochani !!!

Mam dziś dla Was szybki przepis na drożdżówkę z cynamonem. Najlepiej smakuje na ciepło do śniadanka lub na podwieczorek.


POTRZEBUJEMY 

Ciasto 

- 30 dkg mąki pszennej
- 2,5 dkg drożdży
- 1/4 kostki masła 
- około 1/2 szklanki mleka
- trochę cukru z wanilią 
- szczypta soli 
- 2 łyżeczki cukru 

Dodatki

- 2 łyżeczki cynamonu 
- 1/4 kostki masła 
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- blaszkę okrągłą o wym  23 cm 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 


Ciasto:

  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę .
  2. Na  środku robimy dołek do którego kruszymy drożdże, dodajemy sól ,cukier i cukier  z wanilią
  3. Cały dołek zalewamy 1/2 szklanki lekko podgrzanego mleka i mieszamy delikatnie drożdże z mlekiem i pozostałymi produktami.
  4. Przykrywamy miskę  szmatką i czekamy aż  wszystko w dołku wyrośnie. 
  5. Następnie dodajemy resztę mleka ,roztopione masło oraz jajko i wszystko zagniatamy .(gdy ciasto będzie za rzadkie to dodajemy jeszcze trochę mąki )
  6.  Formujemy kulę i przykrywamy szmatką .
  7. Czekamy aż ciasto w misce porządnie wyrośnie.

EFEKT KOŃCOWY 

  1. Wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy prostokąt 
  2. Do miseczki dajemy masło miękkie , cukier  oraz cynamon .Mieszamy 
  3. Gotową masą  smarujemy ciasto 
  4. Zwijamy w rulon dłuższą stroną jak roladę
  5. Tniemy na grubsze plastry 
  6. Gotowe plastry układamy w tortownicy wysmarowanej masłem 
  7. Gotowe ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika temperatura 150 stopni C termoobieg .
  8. Pieczemy około 30 minut  na złoty kolor


Do drożdżówki najlepsza jest mąka Szymanowska .Ciasto jest puszyste i delikatne.

Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga ,polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥





                                                             Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz