Dziś mam dla Was kolejny przepis z truskawkami. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
Krem
- 400 ml śmietany kremówki 30 %
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 1 galaretkę truskawkową
- 30 dkg truskawek
Dodatki
- blaszka o wym 23 cm x 23 cm
- papier do pieczenia
- listki mięty
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i kakao
- Delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
Krem
- Śmietanę nalewamy do naczynia wysokiego
- Następnie po woli miksujemy
- Dodajemy cukier
- Pod koniec ubijania dodajemy powoli suchą galaretkę
Efekt końcowy
- Na wystudzony biszkopt układamy połówki truskawek
- Następnie wykładamy krem
- Dekorujemy truskawkami i miętą
- Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków takich jak biszkopt najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot : Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz