Cześć kochani !!!!!
Czas tak szybko biegnie. Święta już nie długo. Mam dla Was dziś przepis na ciasteczka, które można zrobić na różne okazje.
POTRZEBUJEMY
Ciastka
- 6 białek
- 150 g cukru
- 200 g herbatników pokruszonych lub mielonych migdałów
Krem
- 6 żółtek
- 150 g cukru
- 50 ml soku z pomarańczy
- starta skórka z 1/2 pomarańczy
- 100 g masła
- 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżeczki żelatyny spożywczej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciastka
- Do miski dajemy białka
- Ubijamy dodając powoli cukier
- Po ubiciu białek na sztywno dodajemy pokruszone herbatniki
- Delikatnie wszystko mieszamy
- Wykładamy ubitą masę łyżeczką robiąc okrągłe ciastka wielkości średnicy 7 cm na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika 170 stopni C i pieczemy 15 minut na złoty kolor
- Studzimy
Krem
- Żółtka dajemy do naczynia
- Dodając cukier ubijamy
- Masę podgrzewamy delikatnie
- Dodajemy masło i sok z pomarańczy
- Mieszamy do rozpuszczenia
- Następnie masę studzimy
- Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody
- Następnie delikatnie podgrzewamy ją do rozpuszczenia
- Studzimy i powoli dodajemy do masy
- Dodajemy potartą skórkę pomarańczy
- Śmietanę ubijamy na sztywno
- Gotową śmietanę dodajemy do masy pomarańczowej i mieszamy
EFEKT KOŃCOWY
- Na każde ciastko dajemy krem
- Przykrywamy drugim ciastkiem
- Następnie trochę kremu i kawałek pomarańczy
- Gotowe ciastka dajemy do lodówki w celu schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz