Cześć kochani !!!!
Dziś mam dla Was kolejny przepis na ciastka bezowe z śmietaną, mascarpone oraz brzoskwiniami. Polecam na każdą okazje wśród znajomych robią furorę.
PORRZEBUJEMY
Bezy
- 8 białek
- 1/2 kg cukru ( można dać trochę mniej cukru w zależności od wielkości jajek)
Krem
- 3 śmietany kremówki 30%
- 1 serek mascarpone
- 3 łyżeczki cukru
- 3 śmietan -fix
Dodatki
- puszka brzoskwiń
- 2 szt kiwi
- papier do pieczenia
- blaszka
- rękaw cukierniczy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Beza
- Białka wlać do garnka i ubijać mikserem
- Powoli wsypać cukier cały czas ubijając
- Garnek ustawić na płytę gazową lub inną, powoli podgrzewać białka z cukrem i ubijać mikserem.
- Gdy spróbujemy że są lekko ciepłe, należy garnek zdjąć i dalej ubijać aż grudki cukru się rozpuszczą a białka ubiją się na sztywno
- Do ubitych białek dodajemy orzechy mielone i mieszamy
- Gotową masę bezową wykładamy łyżką do rękawa cukierniczego bez końcówki
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i malujemy ołówkiem kółka o śr. 10 cm
- Wyciskamy masę bezową powoli od zewnątrz do środka robiąc ślimaki
- Masy powinno nam wystarczyć na 16 szt tak aby powstały 8 ciastek bezowych
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 150 stopni
- Po 15 minutach pieczenia jak bezy będą z wierzchu takie lekko gumowate to zmniejszamy temperaturę na 100 stopni i pieczemy 15 minut.
- Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 70 stopni i pieczemy przez 30 minut aż będą suche.
Krem
- Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem
- Na koniec dodajemy śmietan -fixy
- Do mascarpone powoli dodajemy ubitą śmietany i mieszamy
EFEKT KOŃCOWY
- Układamy na dużym talerzu upieczone bezy
- Następnie na każdą wyciskamy krem z rękawa cukierniczego tak jak bezę w kształcie ślimaka
- Kładziemy konfiturę i pokrojone drobno brzoskwinie
- Na to kładziemy drugą bezę
- Dekorujemy według uznania plasterkami brzoskwini i kiwi.
- Odstawiamy do lodówki do schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot: Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz