Cześć kochani !!!!
Dziś mam dla Was torcik walentynkowy z owocami, śmietaną i mascarpone .
POTRZEBUJEMY
Ciasto
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 i 1/2 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżeczka octu
Krem śmietanowy
- 1 serek mascarpone
- 400 ml śmietany 30 %
- 2 śmietan-fix
- 4 łyżeczki cukru
Krem malinowy
- 200 ml śmietany kremówki 30 %
- pół opakowania suchej galaretki malinowej
Dodatki
- 200 g truskawek
- 150 g malin
- konfitura malinowa
- dekoracje
- papier do pieczenia
- tortownica o średnicy 16 cm
- poncz ( 1/2 szklanki wody i 2 łyżeczki cukru z wanilią )
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ciasto
- Białka ubijamy na sztywno z cukrem
- Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
- Pozostawiamy do wyrośnięcia
- Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i kakao
- Delikatnie mieszamy
- Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka
Krem śmietanowy
- Do wysokiego naczynia nalewamy schłodzoną śmietanę
- Ubijamy dodając cukier
- Na końcu dodajemy śmietan - fix i ubijamy na sztywno
- Do osobnego naczynia dajemy serek mascarpone i lekko go miksujemy
- Następnie powoli dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy
Krem malinowy
- Śmietanę wlewamy do naczynia i ubijamy mikserem
- Pod koniec wsypujemy suchą galaretkę malinową
- Ubijamy aż zgęstnieje
EFEKT KOŃCOWY
- Wystudzony biszkopt przekrawamy tak aby powstały trzy krążki
- Na paterę kładziemy pierwszy krążek i nasączamy ponczem
- Następnie wykładamy około 1/3 krem śmietanowy tak aby dokoła był wyżej
- Do środka nakładamy konfiturę
- Nakładamy na to drugi krążek biszkoptu nasączony ponczem
- Następnie krem malinowy i maliny
- Przykrywamy ostatnim krążkiem biszkoptu
- Cały tort dookoła i z góry smarujemy resztą kremu śmietanowego
- Układamy dekoracje i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia
LUBIĘ I POLECAM ♥♥
Do wypieków takich jak biszkopt najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta.
Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook , Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram
Smacznego ♥♥♥
Fot: Ewa Barciok
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz