17 lutego 2021

Torcik walentynkowy

 Cześć kochani !!!!


Dziś mam dla Was torcik walentynkowy z owocami, śmietaną i mascarpone . 


POTRZEBUJEMY 

Ciasto 

- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- 1 i 1/2  łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 i 1/2  łyżeczka octu


Krem śmietanowy 

- 1 serek  mascarpone 
- 400 ml śmietany 30 % 
- 2 śmietan-fix 
- 4 łyżeczki cukru 

Krem malinowy 

- 200 ml śmietany kremówki 30 %
- pół opakowania suchej galaretki malinowej 

Dodatki

- 200 g truskawek 
- 150 g malin 
- konfitura malinowa 
- dekoracje 
- papier do pieczenia 
- tortownica o średnicy 16 cm 
- poncz ( 1/2 szklanki wody i 2 łyżeczki cukru z wanilią )


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 

Ciasto

  1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem
  2. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem
  3. Pozostawiamy do wyrośnięcia 
  4. Gotowe żółtka dodajemy do ubitych białek, następnie dodajemy mąkę i kakao 
  5. Delikatnie mieszamy 
  6. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 
  7. Pieczemy przez około 30 min w temperaturze 150 stopni C z termoobiegiem na złoty kolor lub do tkz suchego patyczka

Krem śmietanowy 

  1. Do wysokiego naczynia nalewamy schłodzoną śmietanę 
  2. Ubijamy dodając cukier 
  3. Na końcu dodajemy śmietan - fix i ubijamy na sztywno 
  4. Do osobnego  naczynia dajemy serek mascarpone i lekko go miksujemy 
  5. Następnie powoli dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy  


Krem malinowy

  1. Śmietanę wlewamy do naczynia i ubijamy mikserem 
  2. Pod koniec wsypujemy suchą galaretkę malinową 
  3. Ubijamy aż zgęstnieje 


EFEKT  KOŃCOWY

  1. Wystudzony biszkopt przekrawamy tak aby powstały trzy krążki 
  2. Na paterę kładziemy pierwszy krążek i nasączamy ponczem 
  3. Następnie wykładamy około 1/3 krem śmietanowy  tak aby dokoła był wyżej 
  4. Do środka nakładamy konfiturę 
  5. Nakładamy na to drugi krążek biszkoptu nasączony ponczem 
  6. Następnie krem malinowy i maliny 
  7. Przykrywamy ostatnim krążkiem biszkoptu 
  8. Cały tort dookoła i z góry smarujemy resztą kremu śmietanowego  
  9. Układamy dekoracje i wkładamy do lodówki w celu schłodzenia 

LUBIĘ I POLECAM ♥♥


Do wypieków takich jak biszkopt  najlepsza jest mąka pszenna Szymanowska uniwersalna.
Ciasto jest wtedy bardziej puszyste i lepiej wyrasta. 


Jeśli spodobał wam się ten przepis komentujcie , obserwujcie bloga , polecajcie znajomym , odwiedzajcie stronę na facebooku. Słodkie do Słodkiego Facebook , Tik toku oraz na Instagramie Słodkie do Słodkiego Instagram 


Smacznego ♥♥♥





                                                                         Fot: Ewa Barciok

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz